Philip se o ekologii zajímal už od 50. let, rodina se proto jeho práci rozhodla vzdát hold během pohřbu. Philipovo tělo bude uloženo do speciální rakve z vlny, dubu a olova za téměř 27 tisíc Kč, kterou pro něj vyrobili už před více než 30 lety.

Využití vlny šetří životní prostředí a podpořilo domácí farmáře. Rakev ke kapli sv. Jiří, kde proběhne obřad, přiveze zelený hybrid Land Rover Defender TD5 130. Ten Philip osobně pomáhal navrhnout speciálně pro svůj pohřeb a pracoval na něm dlouhých 16 let, poslední úpravy probíhaly ještě v roce 2019.

„Vévoda měl báječný smysl pro design, inženýrství a technologii. Jeho vědomosti a zájem o výrobu aut na mě udělaly opravdu dojem,“ uvedl Thierry Bollore, který Philipovi s autem pomáhal. Land Rovery byly Philipovou životní láskou, dokonce o svém pohřbu prohlásil: „Prostě mě hoďte na korbu Land Roveru a odvezte do Windsoru, víc nechci.“

Zazní námořní hymna

Philip si sice přál tichý pohřeb, toho se mu ale nedostane. Během přenosu rakve do kaple zahraje národní hymna, poté spustí dudáci z řad Royal Navy. Měla by zaznít i námořní hymna »Eternal Father, Strong to Save«, kterou měl Philip v oblibě, a opus »Jerusalem«, který se hrál i na pohřbu lady Diany (†36). Smuteční hosté kvůli covidovým opatřením nebudou moci zpívat, zazní ale sbor 4 zpěváků.

VIDEO: Majetek britské královské rodiny: Opravdu jsou to boháči? Nebo je to jinak?

Video
Video se připravuje ...

Majetek britské královské rodiny: Opravdu jsou to boháči? Nebo je to jinak? Videohub

Fotogalerie
51 fotografií