„Máte na fotce Gagarina s Markem Ebenem,“ tak zněla řada prvních čtenářských reakcí po výzvě ve středečním vydání Blesku. Zajímalo nás, zda se někteří z čtenářů nepoznávají na unikátních snímcích Gagarina z jeho dvou návštěv Československa. K nám vedla už koncem dubna jeho úplně první zahraniční cesta po historickém obletu planety Vostokem 1, k němuž vystartoval před 60 roky – 12. dubna 1961. Vítaly ho tenkrát statisíce nadšených Čechoslováků.

Podruhé dorazil v červenci 1966, jen dva roky před svou tragickou smrtí při testovacím letu stíhačkou. Oficiálně na dovolenou, přesto ho režimníci prohnali v jeho fešáckých šatech několika oficiálními akcemi.

A jednou z nich byla návštěva pionýrského tábora v Rovišti na Příbramsku, u Vltavy mezi Kamýkem a Hříměždicemi. A právě tam vznikly fotky s táborníky, na nichž mnozí viděli herce Marka Ebena, samozřejmě v jeho mládežnické image, která jej proslavila coby televizního Válečka. 

Podle nosa...

Takže, Marku, jste to vy?! Potkal jste se osobně s majorem Gagarinem, gerojem nového věku? „Kterej rok to byl?“ opáčil Eben se zájmem. „Třetí červenec 1966,“ odpovídáme. „To mi bylo skoro devět let,“ počítal hnedle. „Ne, to bych si pamatoval... Mně totiž ani to místo nic neříká,“ dumal usilovně slavný herec, muzikant a spíkr narozený v roce 1957. „To by se u nás v rodině jistě vědělo a radostně tradovalo. Ale takové štěstí jsme neměli...“ zalitoval Eben a poté, co poprosil, aby mu Blesk inkriminované snímky zaslal, se smál ještě víc. „Opravdu to nejsem já, koukněte na ten nos!“ reagoval na svého „dvojníka“ s nosem přece jen o trošku útlejším a špičatějším. „A taky jsem nikdy nevlastnil ten kroj...“ podotkl.

Na pionýráky jsme nejezdili...

Že by tmavovlasý hoch v kostěných černých brýlích za zády hrdiny 60. let mohl být Marek Eben, dává smysl. Hoch se sice zdá být starší než tehdy Ebenových 8,5 roku, nezapomínejme ovšem, že Gagarin byl velmi malého vzrůstu (jen 157 cm), což může mást. První československý seriál určený pro mládež Kamarádi byl navíc uveden už v roce 1969, pracovat na něm tedy „Váleček“ Eben musel nedlouho předtím. A kdyby tohle vše bylo mimo, pořád byla ještě možnost, že by oním hochem mohl být Markův o tři roky starší a jemu velmi podobný bratr Kryštof. I to ale moderátor odmítl – na pionýrském táboře prý nikdy nebyli! „Já jsem jezdil na tábory od Dismanova dětského rozhlasového souboru a tam Gagarin určitě nepřijel,“ vysvětlil Blesku Marek Eben. 

...ale jel jsem s Remkem autobusem!

Moderátor se ale přece jen může pochlubit, že se setkal s jiným mužem, jenž rovněž slavně vyletěl až do vesmíru – s prvním (a jediným) československým kosmonautem Vladimírem Remkem (72). „S Gagarinem jsem se sice nepotkal, ale s Vladimírem Remkem jsem jel v autobuse! Ale to se asi moc nehodí...“ dodal Marek Eben s úsměvem.

Gagarin a ti druzí
Autor: Blesk

Blesk Podcast: Gagarin ve skafandru počůral pneumatiku a vylétl do vesmíru, řekl novinář Valeš

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Gagarin ve skafandru počůral pneumatiku a vylétl do vesmíru, řekl novinář Valeš. Jiří Marek

Fotogalerie
16 fotografií