Královna Alžběta II. vždycky patřila k velkým milovnicím zvířat, po celý život báječně jezdila na koni a milovala psy, především pejsky rasy corgi, a také dorgi, což bylo plemeno, které sama vyšlechtila spojením právě corgiho a dlouhosrstého jezevčíka Pipkina, jenž patřil její sestře princezně Margaret (†71). Celý život se jimi obklopovala, v posledních letech ji však jeden po druhém začali postupně opouštět.

Jak se zdá, i Vulcan, její věrný, dlouholetý psí společník, jenž ji na společenských akcích doprovázel minimálně od roku 2007, už před několika týdny ve Windsoru zamířil do psího nebe. „Královna truchlí nad ztrátou jednoho ze svých posledních dvou zbývajících psů pouhých pár týdnů před Vánocemi,“ objevilo se i na oficiálním instagramovém účtu britské vladařky.

Skon Vulcana Alžbětu II. prý velice zasáhl, a v současné době by tedy měla mít už pouze jednoho jediného pejska, dorgiho jménem Candy. Díky němu možná nebudou její Vánoce tak hrozně osamělé – už takhle pro ni musí být obrovskou ranou, že se kvůli stále hrozící koronavirové nákaze musela po několika desítkách let vzdát velké vánoční oslavy společně s dalšími členy své košaté královské rodiny, a stráví svátky pouze ve společnosti svého manžela, prince Philipa (99). „Její Veličenstvo zbožňuje své psy a je to pro ni obrovská rána. Tím spíše nyní…“ potvrdil zdroj z paláce.

VIDEO: Ikonické outfity britské královny Alžběty II.

Video
Video se připravuje ...

Ikonické outfity britské královny Alžběty II. youtube.com_RoyalFashionChannel/bpž; profimedia

Před dvěma roky Alžběta oplakala svého corgiho jménem Willow, který musel být utracen ve věku čtrnácti let kvůli rakovině. Ten přitom pocházel z čtrnácté generace po fence Susan, kterou Alžběta dostala ke svým osmnáctým narozeninám. Za své vlády vlastnila více než 30 pejsků, a pózovala s nimi mimo jiné také na přední obálce magazínu Vanity Fair v roce 2016, což byly snímky, které pořídila slavná americká fotografka Annie Leibovitzová (71). V březnu se s nimi pak královna kvůli pandemii viru covid-19 přesunula z Buckinghamského paláce do Windsoru.

Podle Alžbětiných nejbližších za svou vitalitu vděčí nejdéle sloužící anglická vladařka právě své smečce. „Na svůj věk je prostě úžasná, chodí s nimi na dlouhé procházky. Pejskové ji udržují stále aktivní,“ nechal se o ní slyšet v minulosti její syn princ Andrew (60), vévoda z Yorku.

Své smečce prý vždycky zásadně sama chystala jídlo do mističek, míchala ho z ingrediencí, které jí nosilo služebnictvo, a některé své chlupaté mazlíčky dokonce osobně krmila lžící a vidličkou. Kromě toho s ní vždy a všude cestovali, jezdili soukromou limuzínou, vždy jí oddaně sedící na klíně, a létali s ní i tryskáčem. Brala je zkrátka vždy jako součást své rodiny.. Není pochyb o tom, že teď musí Alžběta II. procházet hodně smutným životním obdobím…

Fotogalerie
57 fotografií