Soukromí si královská rodina pečlivě střeží a týká se to i vyobrazení jejich bydliště. Buckinghamský palác je oficiálním sídlem královny Alžběty (94) a prince Philipa (99), a přestože se smrtelník do jejich soukromých komnat nepodívá a neprohrabe se jejich lékárničkou, dovolí jim monarchové nahlédnout alespoň do trůnního sálu, posnídat očima v jídelně, obdivovat mistrovské kousky v Královské galerii nebo se projít po hlavním schodišti, jež hosty paláce dovede k pokojům a přijímacím místnostem, jako je například slavná White Drawing Room, do níž si královna, ač by to z názvu mohlo plynout, rozhodně nechodí kreslit. 

Buckinghamský palác je veřejnosti zpřístupněn vždy 10 týdnů v létě a ojedinělé dny během jara a zimy. Kvůli pandemii koronaviru ovšem zůstaly zavřené dveře nejen paláce, ale i hradu Windsor a dalších různých sídel.

Video: Proč Jágrova kráska maže stopy o své minulosti? A finalista SuperStar skončil ve vazbě.

Video
Video se připravuje ...

Proč Jágrova kráska maže stopy o své minulosti? A finalista SuperStar skončil ve vazbě. Blesk TV

Pro královskou rodinu jsou přitom tyto tradiční dny otevřených dveří důležitým příjmem. Jen loni díky turismu nateklo do rodinné kasičky přes 70 milionů liber (2,2 miliardy korun), což je čtvrtina ročních příjmů. Letos tak asi čeká monarchy škrtání v rozpočtu a dotkne se to i zaměstnanců – většina zůstala doma se zmraženou mzdou.

Na oficiálním webu královské rodiny se můžete pustit i do 360° virtuální prohlídky a každou místnost detailně prozkoumat, od stropu přes pozlacené reliéfy na zdech až po vzor koberců. Fotografie najdete také v naší galerii.

VIDEO: Jágr a jeho víkend ve Špindlu. Kdo je kráska po boku a jak si užívali? A Vondráčková pálí mosty.

Video
Video se připravuje ...

Jágr a jeho víkend ve Špindlu. Kdo je kráska po boku a jak si užívali? A Vondráčková pálí mosty. Barbora Horáková, Aleš Brunclík

Fotogalerie
51 fotografií