Vévodčina zpověď, co původně pochází z roku 2012, vyplula na povrch v době, kdy Spojenými státy zmítají protesty proti policejní brutalitě, které odstartovala vražda muže černé pleti George Floyda (†46). Na dvouminutovém videu Meghan v bílém tričku s nápisem I Won't Stand For Racism (Nebudu stát za rasismem) adresuje svou vlastní zkušenost s rasismem a doufá, že se svět brzy poučí.

„Je to pro mě osobní. Jsem míšenka, mnoho lidí ovšem neví, jakých původů. Celý život jsem se s tím setkávala, ale jen jako pozorovatel. Spousta nadávek, přezdívek nebo urážlivých vtipů se mě dotkla,“ uvedla vévodkyně. Nejvíce to zabolelo, když se terčem rasistických poznámek stala její vlastní matka Doria (63). „Před pár lety jsem zaslechla někoho, jak mou matku nazývá slovem na N,“ prozradila a narážela tím na slovo „nigger“ (česky negr), které je v Americe chápáno ve velmi negativním světle.

Když se Meghan stala herečkou a musela začít cestovat mimo rodné Los Angeles, prozřela, jaký svět doopravdy je. „V LA jsem byla zvyklá na všechno, tedy až na omezenost a úzkoprsost, kterou jsem s nutností vycestovat za prací zaregistrovala všude jinde. Otevřelo mi to oči. Mentalita, s níž se setkával můj dědeček, který kvůli barvě své kůže musel do podniků a při nákupu potravin do supermarketů chodit zadem, se dochovala i do dnešní doby.“

Vévodkyně dodala, že na ni spoustu lidí nenahlíží jako na černou ženu nebo míšenku, je pro ně běloškou, podle níž se k ní i chovají. Na svůj původ je ovšem náležitě pyšná. V době natáčení videa doufala, že až se stane matkou, lidé nebudou předpojatí vůči barvě kůže, národnosti, pohlaví nebo sexuální orientaci. Její přání se ovšem bohužel nesplnilo.

Před královskou svatbou chodily do paláce vyhrůžky smrtí, protože sňatek bílého prince a herečky smíšeného původu nebyl podle některých omezených jedinců přijatelný. Rasistické vzkazy Meghan dostávala i po narození Archieho (1), a není tomu jinak ani dnes, měsíce po odchodu z královské rodiny.

Fotogalerie
97 fotografií