I když se mluví o tom, že se průměrný věk například i Čechů neustále zvyšuje (v roce 2018 byl průměrný věk úmrtí v ČR 75,8 let), na britskou královnu jen tak někdo nemá. Ta v dubnu letošního roku oslavila 93. narozeniny a nutno podotknout, že i když se Británie už několik let pečlivě připravuje na její pohřeb, Alžběta rozhodně na umírání nevypadá.

Královna je stále fit, proto by možná mnohé zajímalo, díky čemu se jí podařilo dožít se tak vysokého věku. Co za tím asi vězí? Odpověď je prostá. Tvrdá disciplinovanost a zdravý jídelníček! Pokud tedy někdo čekal, že si po vzoru královny Alžběty II. dokáže zajistit nesmrtelnost, ten bude trochu zklamán. Její recept je jednoduchý, avšak zdaleka ne každý by ho zvládl tak striktně dodržovat jako ona.

Je pravda, že královna to má trochu jednodušší, protože jako vážené veličenstvo má ve všech směrech ty nejlepší podmínky. Její vlastní šéfkuchař Darren McGrady moc dobře ví, co královna vyžaduje, a jak to připravit tím nejzdravějším a zároveň nejchutnějším způsobem. Jak před jistou dobou prozradil, základní pravidlo královnina jídelníčku je žádný česnek a cibule! Absenci těchto dvou surovin si většina kuchařů i strávníků asi dokáže představit jen velmi těžko.

Kromě česneku a cibule královna také vůbec nejí těstoviny ani brambory, protože obsahují škrob, což jsou pro ni zbytečné sacharidy, které v takové podobě zdravé tělo jistě nepotřebuje. Stejně tak se v královské rodině neobjevují mořské plody, zejména ryby, ale to je zapříčiněno spíše špatnou zkušeností, kdy její matce před lety zaskočila při jídle malá rybí kost a málem se udusila. A v neposlední řadě jsou v královském paláci také zakázána klasická bílá vejce. Tak co vlastně královna Alžběta II. vůbec jí?

Mezi její oblíbené „sladkosti“ patří sezónní ovoce. Miluje například mango, které si od ledna do dubna nechává dovézt až z Thajska, a poté až od srpna do října z Egypta. Když si chce trochu zahřešit, zobne si hořké čokolády, která obsahuje vysoké procento kakaa a minimum tuku a cukru. Kromě toho se její zdravá životospráva odráží i v pravidelnosti, se kterou si jednotlivé chody během dne dopřává.

Aby to ale nevypadalo, že je její jídelníček úplná nuda plná zdraví prospěšných jídel, tak před obědem si podle slov svého šéfkuchaře pravidelně dopřává svůj oblíbený aperitiv a po večeři si zase pochutná na sklence kvalitního červeného vína. I tak tohle dodržovat musí být pořádná fuška, takže pokud někdo čekal recept na „dlouhověkost zdarma“, bohužel se bude muset smířit s tím, že ten nezná ani samotná královna.

VIDEO: Kate a Meghan na Wimbledonu

Fotogalerie
31 fotografií