Vysoký hodnostář anglikánské církve Pete Broadbent je ochráncem tradičních hodnot. Podle něj je britská monarchie „zkorumpovaná a sexistická“. V roce 1981 se biskup vyhnul svatbě Williamových rodičů, prince Charlese (62) a Diany (†36), kteří se rozvedli po patnácti letech manželství. „Podobně dopadne i tato svatba, William s Middleton vydrží maximálně sedm let,“ sýčkuje Broadbent.

6 otázek a odpovědí ke svatbě Kate a Williama

1. Musela si Kate dát Dianin zásnubní prsten zúžit, nebo rozšířit?
Ne, ale prsten stejně už není stejný, jako byl v den Dianina zasnoubení v roce 1981. Diana v týdnech před svatbou zhubla a musela si nechat prsten dodatečně zúžit. Ostatně nikdy ho neměla moc v lásce.

2. Mají William a Kate společnou ložnici?
Ano, dvojice sdílí společné lože jak v domě Clarence House v Londýně, který je ofi ciálním sídlem prince Charlese, tak ve Williamově domě na Anglesey ve Walesu, kde princ slouží jako pilot RAF.

3. Jak dalece si mohou Kate a William projevovat něžnosti na veřejnosti?
V takové míře, jak to uznají za vhodné. Protože jsou stydliví, nikdy se na veřejnosti neobjímali a nelíbali. Ve svatební den budou určitě vyzváni, aby se políbili na balkoně Buckinghamského paláce. Tomu se sotva vyhnou.

4. Jak vypadá Katin trénink etikety?
Kate dostane k ruce zkušenou dvorní dámu, která ji vhodně poučí. Nejde o žádné školení, nýbrž o učení za pochodu.

5. Co se stane se zásnubními dárky, které docházejí do Buckinghamského paláce?
Dárky jsou zdokumentovány a každý dárce obdrží poděkování. Osobní dárky budou William a Kate používat. Ostatní dárky budou vydraženy na dobročinné účely nebo budou darovány nemocným. Potraviny v nezapečetěných obalech budou zničeny, protože existuje nebezpečí, že by mohly být otráveny.

6. Bude předmanželská smlouva?
Je to vysoce nepravděpodobné, protože se to u dvora nedělá. Na druhou stranu William již častokrát udělal věci, které před ním žádný jiný následník trůnu nedělal: Během studia bydlel s ostatními studenty a dodnes si zajde s Kate do hospody. Pokud vznikne předmanželská smlouva, bude tajná.

Fotogalerie
8 fotografií