Obě vysoké a štíhlé, obě byly oblíbené ve škole a hrály výborně hokej a tenis. Ani jedna z nich za sebou před svatbou neměla nějaké bulvární skandály. Přeci jenom jsou mezi nimi markantní rozdíly. Překoná Kate opěvovanou Lady Dianu a stane se novou oblíbenkyní britské monarchie?

1. Povaha

Kate Middleton, celým jménem Catherine Elizabeth Middleton, si je mnohem jistější v kramflecích, než byla Lady Diana Spenser, když vstupovala do veřejné sféry. Čerstvá snoubenka prince Williama je prý sebevědomá, vyrovnaná, připravená na královské povinnosti. Důkaz? Když jí jednou nějaký známý řekl, že může být šťastná, že chodí s Williamem, pohotově odvětila: „To on může být rád, že chodí se mnou.“

Naopak Diana, ač se stala nejfotografovanější ženou světa své doby, byla vždy tichý a skromný typ, který se na veřejnosti moc neprojevoval. Když byla focená na zásnubní fotky, plaše klopila oči a snažila se je schovat pod dlouhé řasy, červenala se. Jednou se ale odvážila říct důvěrníkovi: „Jestli se mi poštěstí být princeznou z Walesu…“ Ještě se ukáže, co konzervativní Britové ocení více.

2. Styl oblékání

Obě se proslavily i svým stylem oblékání, ačkoli každá jinak. Kate se na přehlídce v roce 2002 oblékla schválně jen do průhledných šatů, z pod kterých provokativně prosvítalo černé spodní prádlo. Její postavu tak mohlo obdivovat celé publikum v čele s jejím budoucím nápadníkem Williamem.

Lady Di v roce 1980 zapózovala fotografům, když ještě pracovala v mateřské školce. Zrádné sluníčko nebo šikovnost fotografa jí tehdy podsvítilo dlouho sukni a to ukázalo její nohy, což asi vzhledem k její cudné povaze nebyl záměr budoucí princezny.

3. Vzdělání

Kate a William jsou si inteligencí velmi blízko. Studovali na stejné vysoké škole. Kate vychodila univerzitu se zaměřením na historii a umění. Middleton je dokonce o pět měsíců starší než princ. Je jí dvacet osm let, takže už je asi patřičně vyzrálá a ví, co chce. Také pochází ze stabilní středostavovské rodiny, což je určitě plus.

Naproti tomu Diana se s Charlesem zasnoubila, když jí bylo pouhých devatenáct let, psychicky byla skoro ještě dítě. Navíc byla o třináct let mladší než Charles, takže nebyla ani tak vzdělaná, jako byl on. Co se týče domácích poměrů, nebyla na tom Diana nejlépe. Z tohoto hlediska se musí nechat, že k sobě mají Kate a Will blíže.

4. Zásnuby

Will si Kate bere z čisté lásky. Pár spolu už několik let randí, nějaký čas dokonce spolu bydleli. Nic je nenutí k tomu, aby měli brzy svatbu, ale oni prostě chtějí, protože se velmi milují. Prozradili dokonce, že brzy po svatbě už pomýšlejí narodinu Kate přiznala, že měla plakáty svého nynějšího snoubence nalepené na zdi v internátním pokoji. Jediné, co je trochu rušivý element, jsou kolující spekulace, zda je Kate ještě panna, což by z historického hlediska budoucí princezna měla být. Jestli ano, možná se není čemu divit, že Will tak spěchá na svatbu.

Charles byl pod tlakem, protože si musel na příkaz královny matky najít manželku, a Diana byla tehdy na ráně. Její sestra si vzala královnina tajemníka a její babička byla důvěrnicí Alžběty II., takže se znali dlouho. Diana byla panna, což bylo ideální, a byla do Charlese už od dětství bláznivě zamilovaná. Už když si ji ale princ bral, miloval Camillu Parker Bowles, kterou si nakonec později, po Dianině smrti při autonehodě v roce 1997, v roce 2005 vzal.

Fotogalerie
1 fotografie