Přestože se dvojice zasnoubila už v říjnu při dovolené v Keni, oficiální oznámení přišlo teprve nyní. To, jestli při žádání o ruku William před Kate poklekl, William neprozradil. "Zůstane to tajemstvím," řekl jen princ. "Bylo to velice romantické a velice osobní," komentovala zasnoubení rozzářená Kate.

"Princ z Walesu (Charles) má to potěšení oznámit zásnuby prince Williama a slečny Kate Middleton. Svatba bude na jaře nebo v létě 2011 v Londýně," tak znělo úterní oficiální prohlášení paláce Clarence House, kde sídlí sekretariát korunního prince Charlese a jeho dvou synů Williama a Harryho.

Prsten Lady Diany

Jen pár hodin po ohlášení zásnub se snoubenci ukázali na veřejnosti. V prostorách královského paláce St. Jameson Palace Willliam před novináři promluvil o emotivním zasnoubení. "Jak jste si jistě všimli, je to zásnubní prsten mé matky. Je to pro mne i pro Kate velice výjimečný okamžik," řekl William.

"Chtěl jsem se tak ujistit, že moje matka nezmeškala tento den a okamžik, kdy jsme se s Kate rozhodli strávit zbytek života spolu. Nejen díky tomu prstenu je tu s námi nyní přítomna," pronesl pohnutě William.

Zásnubní prsten si princezna Diana vybrala v roce 1981, když se zasnoubila s princem Charlesem. Nebyl vyroben speciálně na zakázku, takže tenhle kousek z kolekce klenotnictví Garrard byl běžně v prodeji.

Kate poutala pozornost všech přítomných modrými šaty od své oblíbené brazilské návrhářky Danielly Issy Helayel. William zvolil tmavý oblek z dílny Savile Row tailors Gieves & Hawkes, která obléká královskou rodinu už více než dvě století. Nebylo možné si nepovšimnouti, jak nápadně se dvojice podobá Dianě a Charlesovi v době, kdy se oni zasnoubili. Od jejich svatby uplyne příští rok třicet let.

Svatba v Londýně, bydlení ve Skotsku

William "informoval královnu (Alžbětu II., svou babičku) a požádal také o povolení otce slečny Middleton", oznámil Clarence House. Pár bude podle prohlášení po svatbě žít v severním Walesu, kde bude princ dál sloužit ve vojenském letectvu. Kate bude po svatbě užívat 'oficiální' jméno Catherine.

Williamova babička, královna Alžběta II. byla zprávou doslova nadšena. Potěšení vyslovil i ministerský předseda David Cameron, kterému byla zpráva oznámena během zasedání vlády. "Princ zněl rozechvěně, když jsem mu volal gratulaci," prozradil David Cameron.

Britská média již začala spekulovat, kde by se mohl královský svatební obřad uskutečnit. Zatím je jasné pouze to, že bude v Londýně. V úvahu připadá Katedrála sv. Pavla. Tady se v roce 1981 brali Charles a Diana. Ve Westminster Abbey se naopak vdávala královna Alžběta i Královna Matka. Konal se zde ale také pohřeb Lady Diany.

Šaty ručně vyšívané s krajkou

Módní experti se jen pár hodin od oznámení začali předhánět s prognózami, jak bude velká královská svatba vypadat. „Dle mého názoru Kate jistě zvolí něco tradičního. Šaty budou určitě ručně vyšívané, doplněné krajkou. Nebude to usedlé, ale konzervativní ano. Kate si se svou figurou může dovolit skoro všechny typy šatů, před širokou sukní by měla dát přednost pouzdrovému střihu,“ řekla serveru Daily Mail odbornice na módu Peta Hunt. Podle ní bude William zřejmě v uniformě.

Manželka krále ze střední třídy?

I když Williamovu svatbu neprovázejí kontroverze jako druhý sňatek jeho otce, britská média připomínají, že Kate Middletonová by se mohla stát první manželkou krále pocházející ze střední třídy.

"Aby si příští král vzal ženu tak obyčejného původu je z královského hlediska revolucí," napsal The Daily Telegraph. "Komentátoři jsou rozděleni v názoru na to, zda svatba Kate Middletonové s princem Williamem monarchii v očích veřejnosti oživí nebo zda jí ubere na prestiži. Podle některých slečna Middletonová přinese monarchii stabilitu, podle dalších ji zbaví tolik potřebné mystiky."

Fotogalerie
10 fotografií