Troufám si tvrdit, že noblesa je nesmírně důležitá. Její projev provokuje ke kultivovanosti i ostatní. Sluší idolům ze showbyznysu, u vzorů společnosti by měla být povinná. U prezidentů zejména. Poruchou příjmu potravy od dětství trpící Audrey Hepburn onu noblesu navíc umocnila jedinečným šarmem. Díky tomu se stala hvězdou Hollywoodu, múzou slavného návrháře Givenchy, inspirativní módní předlohou pro milióny žen na světě.

Noblesa se dostává i Karlu Schwarzenbergovi, i když má k Hollywoodu daleko a nekoření ji charismatickým půvabem jako Audrey. Není legendou stříbrného plátna, dodnes připomínanou a věčně inspirující stylotvornou ikonou. On je politikem s rodokmenem a aristokratickou výchovou. Což někteří lidé kvitují a berou v rámci mezinárodní prezentace jako velké plus. Znalost etikety, vyhraněnost stylu, kultivovanost se přece u prezidenta počítá. Byť zdaleka ne všichni takhle uvažují.

Mnohým je totiž bližší lidovost, nijak vytříbený, zato militantní styl ulice. Ten v éře šedesátých let na poli módy představovala modelka Twiggy, jež byla neméně vzývaná a napodobovaná jako salónní Hepburn. Záleželo na vkusu těch, co tyhle hvězdy své doby následovali. A na vkusu záleží i v druhém kole voleb, kde proti Karlu Schwanzerbergovi stojí Miloš Zeman. Decentní Audreuy versus provokativní Twiggy. Rodovým majetkem jištěný kníže versus prognostik z chalupy na Vysočině. Jak říkám, záleží na gustu. Gustu voliče.

Přímočará móda, matoucí politika

Módní trendy dávají každou sezónu na vybranou. A na vybranou dává i druhé kolo prezidentských voleb. Příznivci obou kandidátů před ním řadou solidních i vyloženě nedůstojných argumentů masírují do bezvědomí váhající veřejnost. Hysterie stoupá a emocím bohužel podléhají i novináři, jež by měli jako profesionálové zůstat striktně nestranní. Přihlížející, glosující, ale nestranní.

Zlatý svět módy, který se sice vnímá jako povrchní, ale dokáže být tolerantní. Je na konkurenci zvyklý a umí s ní chytře pracovat, musím konstatovat. A také dodat, že už těch agitek u obou táborů kandidátů na hlavu státu bylo víc než dost.

Umění volby

Noblesní Karel Schwarzenberg se snaží být nad věcí. Je mnohem mírnější než jeho rival, více negativní Miloš Zeman s potřebou exhibovat, předvést dovednost řečníka. Bohužel stoupenci Schwarzenberga až tak rozvážní nejsou a jejich hysterická přízeň mu sympatie nerozhodných spíš ubírá. Knížete styl je každopádně důvěryhodně elegantní. Jištěný jeho původem, tradicí, životním stylem. Konfekční elegance bývalého prognostika Zemana postrádá švih, nudí a nepřesvědčuje. Ale jak moc na tom české veřejnosti vlastně záleží?

Našinec to při volbě svého prezidenta rozhodně nemá až tak těžké jak se možná zdá. I když si je nejspíš vědom faktu, že ani jeden z kandidátů není pro tento úřad ideální. Už s ohledem na věk. Přesto stačí, když si každý z nás uvědomí, že volí mezi dvěma diametrálně odlišnými muži. Mezi rozšafností a furianstvím. Mezi Evropou a Ruskem. Já osobně raději Evropu než Kreml. Stejně jako dávám přednost noblesní eleganci Audrey Hepburn před Twiggy, přestože minisukně, jež proslavila, mají mnohé do sebe.

P.S. Poselství Audrey Hepburn převálcovalo stopu modelky jménem Twiggy. V případě nadcházejících voleb mám bohužel dojem, že komunální šarm prognostika zvítězí nad noblesou knížete. Pokud se ve většinovém vkusu Čechů mýlím, budu jen ráda, že svým rozhodnutím můj názor popřeli.