Soutěž na ČT 1 má zcela jiný formát a pojetí než zmíněná SuperStar, nicméně věrné diváky si jistě najde. Minulou sobotu, kdy se porota seznamovala s osmi páry na poli žánrů balada a pop, se zatím nevyhazovalo. Možná proto byli odborní sudí (textař Michael Prostějovský, hudebník Ota Balage, zpěvačka Linda Finková, kytarový virtuóz Lubomír Brabec) tak alibističtí a většinou vytahovali známku sedm, kterou alternovali šestkou a osmičkou. Doufejme, že se dnes osmělí, stanou se víc konkrétnější a nebudou spoléhat na volbu hlasující veřejnosti!

I v tomto zahřívacím kole se ale dalo vytušit, jak na tom nejspíš amatérské polovičky v Duetech jsou, co asi mohou nabídnout. Například slabší byl herec Daniel Rous v páru S Marcelou Březinovou. Muzikálový harcovník Tomáš Trapl táhnul herečku Janu Bouškovou a Kamil Střihavka se dřel v duetu s Ester Janečkovou.

Jediní, kteří do zkostnatělé soutěže přinesli svěžest, hravost a přirozenost, byli Miss ČR 2008 Zuzana Jandová a zpěvák Petr Kotvald. Padesátiletý, kdysi velmi populární zpěvák a dvaadvacetiletá kráska, které by mohl být otcem... Spojení hvězdy přehlídkových mol a stárnoucího seladona se mi teoreticky jevilo absurdně. Zkrátka kombinace zavánějící trapasem.

Fotogalerie
1 fotografie


Ve skutečnosti byl opak pravdou. Pokud si Duety hrají na retro Ameriku, tak tihle dva k ní byli zatím nejblíže. Vůbec nevadilo, že je Zuzana výrazně větší a Petr se vedle ní vlní jako stárnoucí chlapík s umělou tváří plastikou vylepšeného playboye. Tady tohle všechno (včetně výběru písně) naopak atmosféře nahrávalo. Byli fakt dobří.

Trochu mně připomněli dobu, kdy Frank Sinatra s dcerou Nancy zpívali slavný duet Somethin´ Stupid. Jandová s Kotvaldem si ale vybrali jiný hit šedesátých let Quando, Quando, Quando. Nezpívali jej v původní italštině, ale v anglické verzi, kterou v sedmdesátých letech proslavil legendární Engelbert Humperdinck. Tento song sice působí jako lehká odrhovačka, ale k snadným písním rozhodně rytmicky nepatří. Zuzana Jandová ho zvládla hravě. Z jejího projevu nebyla cítit dřina a napětí, nepomáhala si dramatickou teatrálností jako většina soutěžích herců. Právě ta těžká samozřejmost byla u Zuzany a Petra potlesku hodným momentem. Oni zkrátka pot a slzy nechali ve zkušebně jako správní profíci.

První kolo samozřejmě nic neznamená. Nehledě na přízeň hlasujících diváků. Doufejme, že Zuzana s Petrem dobře zvládnou i jiné předepsané žánry. A on bude mít při výběru stejně šťastnou ruku jako minule. Že by Jandová začala profesionálně zpívat jako bývalá modelka Iva Frühlingová, nebo se dokonce přiblížila Janě Kirschner, která byla před třinácti lety finalistkou slovenské Miss?