A některý dodá, jestli to s jeho injekcemi nepřehání. Zda se nestává další sofistikovanou, botulotoxinem unfikovanou kráskou se ztrátou přirozené mimiky.

Co všechno Dagmar Havlovou nutí, aby na zjevu pilně pracovala, stále jej vylepšovala? Hlídala si linii, vrásky, francouzský styl oblékání a la Jacqueline Kennedy? Nechala si roztokem botoxu napichovat mimické, za obličejové rýhy zodpovědné svaly, aby stávající vrásky vyhladila a pozastavila tvorbu těch budoucích?

INTERAKTIVNÍ BOTOXOVÁ MAPA TVÁŘE DAGMAR HAVLOVÉ

1/ Ústa vypadají zduřele, trochu zdeformovaně. Horní ret je nepřirozeně zdvižený, působí otekle. Úsměv je křečovitý jako u masky.

2/ Nosoretní rýhy jsou mělčí, než před deseti lety bývaly.

3/ Vyhlazené jsou i vějířky vrásek kolem očí. Botox je zázračný, ale nikoli věčný!

4/ I čelo postrádá vrásky. Bohužel, na úkor mimiky.

5/ Zvedlo vlasy tupírování nebo jsou bohatší napletenými prameny?

Proč vlastně paní Dagmar podstoupila bolestivé zvětšení rtů kyselinou hyaluronovou, kde hrozí, že místo smyslně velkých úst bude mít pusu Kačera Donalda? A nějakou dobu (než účinek nesprávně aplikované látky zmizí), se pořádně nenapije, neroztáhne ústa k uvěřitelnému úsměvu…

Možná za urputným vylepšováním Dáši může krize pokročilé padesátky, která chce zastavit čas. Nebo hlavně potřebuje veřejnosti dokazovat, že je noblesní lady, co vypadá jak holčička. Umí se líčit, česat, oblékat… Je zázračně štíhlá a snově vypnutá…

Nebylo by divu, když si Dagmar musela tuto image tvrdě vybojovat. V roli první dámy přece začínala s pověstí nervózně upocené subrety, která má pár kil navíc. Češe si nemožný drdol a postrádá správný vkus…

Anebo se snad paní Havlová stala na injekcích botulotoxinu a kyseliny hyaluronové závislou? Statistiky totiž praví, že čtyři z deseti lidí jejich účinkům propadnou a vyžadují další aplikaci dřív, než je záhodno. A tím umocňují rizika s botoxem spojená.



Klobásový jed sice tvář vypne, ale také během čtyř dnů ochromí mimiku. Změní výraz obličeje, udělá jej umělým, což je pro Havlovou jako herečku handicap. A rovněž existuje nebezpečí, že se jed bude šířit tělem dál. Z místa vpichu se dostane k nežádoucímu svalu - například k myokardu a způsobí jeho zástavu. Nebo oslabí dýchací svaly (zejména při vylepšení krku, dekoltu).

Botox a kyselina hyaluronová prostě představují nekonečný, drahý, potenciálně nebezpečný boj o krásu. Dáša Havlová je, zřejmě čerstvě po zákroku, poněkud paralyzovaná. Do půl roku se ale všechno vstřebá a ona si zase půjde „šlehnout“ svou dávku půvabu. S nadějí, že toho klobásového jedu a kyseliny bude tentokrát tak akorát.