Mattoni bus, který pojede trasu Karlovy Vary, Divadelní náměstí – Kyselka a zpět, bude jezdit v období od 1. do 8. 7. 2023 vždy dvakrát denně. V Kyselce mohou pasažéři zdarma navštívit Mattoni Muzeum, které mapuje historii stáčení minerální vody a firmy obchodníka a vizionáře Heinricha Mattoni, který ji právě zde před 150 lety založil.

 „Domov minerální vody Mattoni je naší srdeční záležitostí a my se jej snažíme dlouhodobě podporovat. Proto jsme nadšení, že jsme i letos hrdým partnerem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Kromě festivalových aktivit v Mattoni Life Baru u Vřídla, chceme dát návštěvníkům možnost poznat i okolí Karlových Varů. Mattoni bus odveze zájemce přímo do Kyselky, kde si mohou užít trochu krásné a klidné přírody, nebo zjistit více o historii značky Mattoni, která se právě zde před 150 lety zrodila a dodnes se zde stáčí,“ říká Lutfia Volfová, tisková mluvčí Mattoni 1873.

Vůz vyhrazený pro speciální Mattoni bus do Kyselky patří k nejmodernějším typům a jeho poznávacím znamením je speciální výroční polep Mattoni. „Jsme rádi, že ve spolupráci s Mattoni 1873 můžeme návštěvníkům i místním opět nabídnout bezplatnou a komfortní cestu, jak si zpestřit festivalový program a poznat další krásná místa v blízkém okolí Karlových Varů. Mattoni bus vyráží přímo z centra festivalového dění a jízdní řád byl navržen tak, aby cestující měli dostatek času projít si Muzeum Mattoni či si prohlédnout opravenou Kyselku. Zároveň budou zpět včas na odpolední a večerní program festivalu ve Varech,“ říká místopředseda představenstva DPKV Lukáš Siřínek.

V Kyselce můžete navštívit místní minerální prameny nebo se projít turistickou stezkou „Po stopách skřítků“ či kolem historických budov bývalých lázní.

Za návštěvu stojí i Mattoni Muzeum, které se nachází ve zrekonstruovaném Löschnerově pavilonu, původní stáčírně Mattoni. Muzeum představuje historii firmy od jejího založení obchodníkem Heinrichem Mattonim v roce 1873 dodnes. Expozice nabízí historické artefakty i moderní interaktivní prvky a dobové kostýmy, inspirované těmi ze seriálu Já, Mattoni.  Ku příležitosti letošních oslav 150. výročí založení Mattoni muzeum svou expozici významně rozšířilo. Nově se rozrostla o řadu vzácných předmětů, jako jsou historické láhve nebo dobové reklamní materiály. Mezi nové exponáty v muzeu patří i historická fotografie rodiny Mattoni, restaurované dopisní pečetidlo Heinricha von Mattoni nebo osobní pečetidlo jeho manželky Willhelminy. Za povšimnutí stojí také láhev, která byla poslední stočenou lahví minerální vody v Löschnerově stáčírně z 25. srpna 1972.

Po dobu konání Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je Mattoni otevřeno každý den od 9 do 17 hodin.

Po předložení bezplatné jízdenky, kterou dostanete od řidiče Mattoni busu, získáte vstupné do Mattoni Muzea zdarma.

Časy odjezdu Mattoni busu (1. – 8. 7. 2023):

Karlovy Vary – Divadelní náměstí (u Vřídla): 10:00 a 13:30

Kyselka – ústí cesty k Mattoni Muzeu: 12:15 a 15:45

Fotogalerie
4 fotografie