Ve Varech Gilliam uvedl svůj nový film Muž, který zabil Dona Quijota, jehož realizace mu zabrala dvě komplikované dekády života. Několikrát musel natáčení přerušovat, kulisy mu zničila živelná pohroma, původně vybrané herce musel přeobsazovat a když film konečně dokončil, strhla se právní bitva mezi jeho producenty o jeho vlastnictví.

Gilliam ale říká, že to už jde mimo něj, a on sám teď s filmem dělá kolečko po světě. Do Karlových Varů přijel v úterý z Mnichova, středu trávil v Karlových Varech a večer v Praze, kde chtěl stihnout koncert Rolling Stones. Z Prahy pak odlétá do Říma. V Česku ovšem není poprvé, na festivalu byl už v roce 2006, v Praze na Barrandově natáčel film Bratři Grimmové, má rád režiséra Karla Zemana a Dobrého vojáka Švejka. "Švejk hledá humor a absurditu v lidském životě, který je sám o sobě absurdní. Jen mašíruje a usmívá se u toho, to se mi na něm líbí," prozradil Gilliam, jehož doprovází portugalská herečka Joanna Ribeiro.

VIDEO: Terry Gilliam veze do Varů svůj prokletý film! Podívejte se na trailer!

Video
Video se připravuje ...

Terry Gilliam veze do Varů svůj prokletý film! Podívejte se na trailer! Bioscop

Jak ona, tak Gilliam dokonce ovládají pár českých slov. "Děkuju a ahoj, to je nejhezčí české slovo," smála se Joanna. "Zná, jich i ví, ale ty tady nechci dodávat," culila se s tím, že se jedná o sprosťárny. "Pochytila je od vašeho prezidenta, který je šíří do světa," dloubl si do české hlavy státu jízlově humorista Gilliam.

Ten reagoval i na nedávná slova programového ředitele BBC, který se vyjádřil, že v dnešní době by satirický pořad Monty Pythonův Létající Cirkus, černý a jízlivý, nebyl realizovatelný. "Rozplakalo mě to a naštvalo. Dnes je uskupení šesti bílých, vzdělaných mužů dělajících humor, nepředstavitelné. Musíte mít jednoho odsud, jednoho odsud. Kravina. Už nechci být bílý muž, kter za všechno může. Raději budu černá lesbička. Říkejte mi Loretto," smál se hořce Gilliam, který ma kontě snímky jako Brazil, Lupiči času či Imaginárum doktora Parnasse.

Video
Video se připravuje ...

Terry Gilliam Aleš Brunclík

Fotogalerie
4 fotografie