Spisovatelka Zuzana Maléřová (59), která byla dlouho snachou Blanky Bohdanové a je matkou hereččiny vnučky Alžběty, o láskách své milované tchyně dokonce psala v knize Ghetto vyvolených. „Na všech fotkách z dětství má prstýnek od Pepíčka. Zemřel na zápal mozkových blan. První láska,“ prozradila v knize Maléřová. Ani pokračování lásek však nebylo s přibývajícími lety radostné.

„Jednou v noci spala a najednou nad ní stáli cizí muži s baterkou. Hledali jejího chlapce. Chtěl překročit hranice, ale někdo ho poznal a udal. Dostal vysoký trest. Po osmi letech byl propuštěn,“ odhalila příčinu dalšího konce slibně se rozvíjejících citů. Nakonec byla Blanka ráda, že tato dramatická známost skončila.

„Můj první mládenec zničil kolem sebe všechno. Dodnes nechápu, jak jsem tomu mohla uniknout. Teprve daleko později jsem si uvědomila, že jsem unikla všemu. Vězení a já nevím čemu,“ svěřila herečka v rozhovoru pro Český rozhlas. Herečka pak těžce nacházela partnera - nejenom kvůli těmto nepěkným vzpomínkám.

Problém byl údajně v tom, že měla ve svém milovaném tatínku Josefovi, který se živil jako modista a byl také talentovaným spisovatelem, „běžnými“ muži zcela nedostižný vzor. „Přitahovali mě chytří muži, spíš intelektuálové, kteří byli vhodnější k debatám o umění než k reálnému životu,“ říkávala s trpkým úsměvem Blanka. Prototypem takového intelektuála byl například herec Ilja Racek (†88), s nímž v mládí také randila. 

Video
Video se připravuje ...

Ilja Racek (†88): Potíže s StB - nechtěl udávat kamarády. Filmexport Home Video

Vdaná byla Bohdanová dvakrát. První manžel Míla Liška byl taky herec, byli spolu v angažmá v divadle v Pardubicích. „Jedno dopoledne před zahájením sezony jsem se prošla po hlavní třídě a uviděla pohledného muže s upravenými vlasy v pěkném, tmavomodrém obleku. Já jsem hezouny v oblibě neměla. Říkám si v duchu, ten jde asi pozvat někoho do cirkusu. Byl to můj budoucí manžel. Nikdy neříkej nikdy,“ popsala seznámení Blanka.

Manželství sice dlouho nevydrželo, ale herečka na to nenahlížela nijak tragicky. „Když to shrnu, musím říct, že víc štěstí než láska mi přinesla práce,“ říkala s odstupem dáma, co se poprvé před kamerou objevila v 50. letech - nejprve ve filmu Občan Brych, následovaným uznávaným dramatem Romeo, Julie a tma

Druhé manželství s režisérem Vladimírem Kavčiakem (75) se zdálo být štastnější. Do o 18 let mladšího partnera se zamilovala a ve dvaačtyřiceti se konečně dočkala vymodleného dítěte, jediného syna Vlada (52). „Zažila úchvatnou lásku. Vlastně jedinou, krátkou i dlouhou zároveň. Dvacet let manželství, z toho jen několik let štěstí, ve kterých přišlo na svět dítě, po němž toužili. Byl o hodně mladší, věděla, že to není ideální,“ prozradila na tchyni Maléřová.

Velký věkový rozdíl se ale později na jejich vztahu přece jenom projevil. I tohle manželství tedy skončilo rozvodem a herečka pak od svých šedesáti let už raději zůstala sama. Radost jí vedle hraní dělalo jen malování... Zemřela sama, v jedné z pražských nemocnic v neděli 3. října 2021 dopoledne. Podlehla následkům zlomeného krčku v kyčli.

Fotogalerie
31 fotografií