Mluví jako ona, ale není to ona! Už je to nějaký pátek, co Monika Absolonová poprvé upozornila na fakt, že někdo pomocí umělé inteligence zneužil její hlas k výrobě falešné reklamy na hubnoucí kapky. „Jedna dáma na instagramu mi poslala video z facebooku a tam normálně mluví můj hlas, že jsou nějaké zázračné kapky na hubnutí,“ svěřila se zpěvačka. „Prosím vás, je to podvod! Ale tam byl můj hlas,“ konstatovala a hned se obrátila na právníka.

Problémy ale pokračují, a tak Monika na svém instagramu znovu upozornila, že se jedná o podvod. „Dali jsme to na státní zastupitelství,“ přiznala zpěvačka. S úspěchem se ale nesetkala! „Státní zastupitelství řeklo, že se s tím nic nedá dělat a že nás to nijak nepoškozuje. Vůbec si nedokážu představit, jak to poškodí ty, kteří si takovouhle krávovinu koupí,“ zlobí se.

Stejný problém jako Monika řeší i Jitka Čvančarová. „Nikdy, opakuji nikdy bych nepropagovala nějaké nesmyslné kapky nebo jiné hovadiny na hubnutí!“ napsala šokovaná herečka. „Žádný právník s tím nedokáže nic udělat! Nejde to sprovodit ze světa! Je mi to líto,“ posteskla si Čvančarová.

CO JE TO DEEP FAKE?

S rozvojem umělé inteligence se čím dál častěji objevují takzvaná deep fake videa. Jedná se o zdánlivě autentické nahrávky, které věrně napodobují vzhled a hlas často slavných osobností nebo politiků. Tato technologie může být snadno zneužitelná, proto je důležité být při posuzování obsahu z internetu obezřetný.

Video
Video se připravuje ...

Trump rozjel odvetu. Absolonové zneužili hlas. A Martínek poletí na operaci Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters

Fotogalerie
37 fotografií