Nominace na Ceny divadelní kritiky za rok 2023 jsou udělovány na základě ankety pořádané časopisem Svět a divadlo, jež se letos uskutečnila po dvaatřicáté. Ankety se zúčastnilo 66 kritiků. Tak například divadlem roku 2023 se mohou stát pražské scény Divadlo Na zábradlí, Divadlo X10 nebo ostravské Divadlo Petra Bezruče. Na Inscenaci roku aspirují Bakchantky v Národním divadle Praha, Na první pohled ve Švandově divadle a Vzkříšení v Divadle Na zábradlí.

I když jména výherců oznámí pořadatelé až v sobotu 16. března v Dejvickém divadle, mezi nominacemi na nejlepší mužský herecký výkon roku je Miloslav König (39) za roli Houellebecqa z inscenace Veřejní nepřátelé z Divadla Na zábradlí, Stanislav Majer (45) za roli Paula Bäumera v představení Na západní frontě klid/Zelené koridory z Divadla X10... a také zesnulý Norbert Lichý. Ten by mohl zabodovat rolí Andrého v inscenaci Otec z repertoáru Divadla Petra Bezruče. 

To, že by Lichý, televizním divákům známý z mnoha malých, především seriálových roliček, mohl získat cenu „in memoriam“, je poměrně dost neobvyklé. Byla by to ale pěkná a zasloužená tečka za jeho úspěšnou divadelní kariérou, která byla mnohem úspěšnější než ta před kamerou.

Video
Video se připravuje ...

První člověk má v mozku čip! Prezident mluvil o konci kancléřky a pohřeb Lichého. Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters

Pokud vás zajímá, jaké dámy se utkají o toto ocenění, tak v ženské kategorii jsou nominovány Kateřina Císařová (30) za ztvárnění Káti Maslovové ve Vzkříšení v Divadle Na zábradlí, uspět může i Anežka Kubátová (39), představitelka Dani Horákové v inscenaci O Pavlovi uvedené v Divadle Na zábradlí, nebo Marie Štípková (37) ztvárňující Tessu ve hře Na první pohled ze Švandova divadla. Na koho se však nakonec usměje štěstí, si příznivci divadla musí ještě počkat...

Fotogalerie
60 fotografií