Večer zahájil umělecký šéf divadla Jan Holec (33) zvoláním: „Berte, ty čerte, dneska je ten barák jen tvůj, tak si to užij!“ Režisér Janusz Klimsza (62) rozesmál celé hlediště příběhem, jak získal Lichého pro roli, za kterou byl nominován na prestižní divadelní cenu. „Přemluvil jsem Berta k roli ve hře Pohřbené dítě slibem, že bude jen sedět v křesle a bude celou dobu kouřit. Já slib splnil, on byl za roli nominován na cenu Thálie.“

Veselou vzpomínku přidal i herec Michal Sedláček (33). „Když nám jednou hořelo auto, podřimující Bert se zeptal: Co to pro mě znamená?“ pobavil všechny, kteří přišli po pohřbu do divadla zavzpomínat.

Tečku za večerem udělal kar v Divadelním klubu v podzemí divadla, takzvané Mučírně. „Fanta a finská jsou pro vás připraveny...,“ zval umělecký šéf Holec na oblíbený drink Norberta Lichého.

Bratr v slzách

Jeden projev se od ostatních hodně lišil. Norbertův starší bratr a přírodovědec Alexandr Lichý (63) byl posmutnělý, dojatý i vděčný. „Budete-li mít v rodině nějaký talent, prosím, nepřehlédněte ho. Byla by to škoda. Jsem rád, že bratr zanechal takovou stopu a že má přátele, kteří pro něj udělají takovou věc i po smrti. Myslím, že mně se to stát nemůže,“ leskly se mu v očích slzy. „Všem za tento večer děkuji,“ dodal ještě.

Video
Video se připravuje ...

První člověk má v mozku čip! Prezident mluvil o konci kancléřky a pohřeb Lichého. Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters

Fotogalerie
91 fotografií