Talentovaný herec se prý vždy podivoval, když se ho ptali, jak je možné, že je i v padesáti a více letech sám, bezdětný a ještě bydlí se svou matkou.

Co víc, Norbert údajně sdílel s maminkou nejen byt, ale také manželské lože! „Čemu na tom nerozumíte? Však na tom není nic divného,“ usmíval se herec rozšafně. „Ale v posteli už teď spolu nespíme, stěhoval jsem se do svého pokoje,“ dodával Bertík.

S kamarádem K. (52) chodíval do stejných podniků. Potkávali se na Kuřím rynku, v legendárním baru U Waldemara i jinde v centru Ostravy, kde herec bydlel v nájemním bytě. „Rád se rozpovídal, jak se mu dostává od ženy, která ho porodila, »full servisu« v podobě teplých večeří,“ vzpomínal na Lichého slova.

„Ona mi pere, miluje mě, na rozdíl od jiných ženských, doopravdy. A toleruje i ty moje drobné hříšky,“ otevíral se při posezeních herec. Narážel tak na svou náruživou vášeň ke kuřivu.

Koktejly Bertíci

Pravda, bez cigarety nikdy dlouho nevydržel. A také k ní měl rád v ruce i sklenici se dvěma deckami finské vodky, do níž si, snad jen pro okrasu, nechával kápnout »trošililinku« sladké limonády. Těmhle koktejlům důvěrně říkal Bertíci.

„Jen zdůrazňoval, že nechce do Bertíka fantu z plastu! Vodku mohl jen finskou, jiná mu nechutnala,“ dodal ještě pan K. s tím, že pivo herce viděl »cucat« možná jen dvakrát…

Do podniků chodil někdy s dámským doprovodem. Někdy šlo o jednu krásku, jindy jich s ním přišlo třeba i pět. Ke všem se choval galantně. A když večerní nálada gradovala, začal pouštět písničky, hlavně od Olympiku, Katapultu a dalších českých kapel.

„Samozřejmě držel s ostravskou scénou, pouštěl i Špinarovou a Rottrovou. Všechno, co se města týkalo, to bylo prostě bytostně jeho. S Ostravou byl zcela srostlý,“ konstatoval kamarád.

Nepřijala by ani Sněhurku

Maminka podle všeho Norbertovi schvalovala také jeho známosti, možná proto zůstal celoživotním starým mládencem. „Těch vztahů bylo víc, ale myslím si, že i kdybych si přivedl snad půvabnou Sněhurku, tak se jí to líbit nebude!“ dával Lichý rád k dobru.

Vztahy prý měl, ale žádný nedospěl až do finále, k oltáři a založení rodiny… „Když jsem chtěl svatbu já, nechtěla ona, když ji chtěla ona, tak jsem zas nechtěl já…“ vyprávěl o svých ženách Lichý.

Jedna žena se ale do hercova srdce přece jen zapsala. „Říkal, že v mládí jeho životní láskou byla nějaká Karolína,“ prozradil hercův známý s tím, že spolu dokonce jednu dobu bydleli. V současné době prý někdejší Lichého láska žije kdesi ve Skandinávii.

Sbohem v krematoriu i v divadle

Poslední rozloučení s Norbertem Lichým se uskuteční již dnes ve smuteční síni krematoria Slezské Ostravy, která bude od 13 hodin přístupná široké veřejnosti. Diváci se také budou moci symbolicky rozloučit přímo v Divadle Petra Bezruče.

Mezi 11. a 17. hodinou se otevře všem, kteří chtějí herci věnovat tichou vzpomínku. „Ve foyeru divadla se nachází kondolenční kniha, na jevišti vznikne pietní místo, kam budete moci položit květiny. Svíčky prosíme zapalovat před budovou,“ informovalo divadlo.

Vpodvečer také začne pro rodinu, kolegy a nejbližší přátele vzpomínkový večer, fanoušci jej mohou sledovat online.

Herec zemřel stejně předčasně a v podobném věku jako jeho otec, herec a režisér Saša Lichý (†61).

Video
Video se připravuje ...

Soukupova TV dluží 14 mega za elektřinu! Fiala řeší problém. Herec Lichý trpěl po smrti matky. Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
86 fotografií