S kapelou Kryštof skončil Richard Krajčo na třetí pozici mezi českými kapelami, ale mnohem více nežli úspěchem v této soutěži zaujal svým vzhledem. Na slavnostní galavečer v pražské hale Forum Karlín dorazil v jasně modrém obleku bez rukávů, s pánskou kabelkou a botkami na podpatku a na sobě měl šperky za miliony. Jenže jeho očividná módní stylizace do zahraničního zpěváka Harryho Stylese (29) selhala a nesetkala se s pochopením široké veřejnosti, která Krajča zahrnula kritikou i na sociálních sítích.

Zprvu to bral společně se svou manželkou s nadhledem. „No to jako vážně? Tak já tady tři týdny vymýšlím, co si vezmu na sebe, ladím s naším skvělým stylistou každý detail, půjčím si šperky, které normálně stojí úplný ranec, nechám se hodinu líčit a vy pak všichni řešíte jeho kabelku a boty? To jako fakt? Jsem smutnááá,“ vtipkovala na instagramu Karin Babinská (49), aby vzápětí pro jistotu doplnila, že její slova jsou jenom „fór“. A poté, co se v komentářích začaly množit nesouhlasné názory, doplnila:

„Řešte si, co chcete, a hlavně - oblékejte si, co chcete!! Protože móda je o individualismu a o radosti, přátelé!!!!! A my milujeme módu a jiný to s námi nebude,“ zdůraznila. Jak ostatně sám Richard prozradil reportérovi Blesku na Slavících, tyto výtky moc nechápe. „Trošku mě překvapilo, že to spoustě lidem přišlo jako extravagantní, mně to zase tak extravagantní nepřišlo. Je to jenom trošku jiná barva a nemá to rukávy, ale jinak je to vlastně klasický oblek,“ krčil rameny nad svým outfitem od Burberry.

Video
Video se připravuje ...

Richard Krajčo: Co řekl o svém "slavičím" outfitu? David Turek

Zatímco fanoušci tuhle volbu oblečení odsoudili jako zženštilou, zastání Krajčo našel u řady svých kolegů z umělecké branže. Především u skladatele Ondřeje Gregora Brzobohatého (40), jenž se netají svou slabostí pro drag. „Tahle diskuze mě vede k domněnce, že někteří z vás, kdo máte potřebu kritizovat, ba co víc, i urážet, jste nešťastní lidé, kteří mají problém sami se sebou, a skutečnost, že si dovolíte z pohodlí domácího gauče vznést kritiku na někoho veřejně známého, vám dává pocit vlastní důležitosti, přitom říct to dotyčnému přímo do očí byste nedokázali,“ užasl.

„Především umělecký svět má tu krásnou výhodu, že v něm nemusí existovat žádné bariéry a už vůbec ne stereotypy, konvence a standardy. O to víc právě svět pop music. Je to svět, kde se mísí žánry jeden přes druhý, experimentuje se s nástroji i zvuky, extravagancí stylů a to samé se v tomto světě odráží i v módě, která je jeho nezbytnou součástí,“ pokračoval s tím, že nejzářnějším příkladem takového nekonvenčního umělce byl třeba David Bowie (†69). I on se líčil a oblékal jako nebinární bytost - a přece je dodnes díky své hudbě uznávaný.

„Nemusí se vám tahle filosofie zamlouvat a líbit, ale minimálně se pokuste ji respektovat, a to proto, že si Richard, jako umělec a autor desítek hitů takový respekt zaslouží. A závěrem jak řekla má žena: 'Co ty lidi sakra řešej, vždyť to nejsou kurzy tanečních pro dospělé, ale svátek pop music',“ uzavřel Ondřej slovy své manželky Daniely Písařovicové (44). A přidala se i zpěvačka Olga Lounová (42). „Jsem na tebe tak pyšná!!! Díky, že máš na takový věci koule!! Žít a tvořit!!“ vzkázala Krajčovi skrze internet.

Fotogalerie
74 fotografií