„Proletáři všech zemí...“ a dál to známe. Tato slova křičel Jiří Kodet (†67), v roli cholerika Krause, z balkonu vily v pražských Košířích. Dvoupatrovou vilku, která ve filmu sehrála zásadní roli, našli filmaři v ulici Schodová. Ta se nachází v kopcovité vilové čtvrti, které se někdy kvůli jejímu klidu a zeleni přezdívá »plíce Prahy«.

Jak vypadá vila dnes

I po dvaceti pěti letech je vila z Pelíšků oblíbeným návštěvním místem mnoha fanoušků filmu, kteří sem přicházejí nasát atmosféru svého oblíbeného filmu. Kdo by si však myslel, že na místě stojí jakési muzeum, nebo se návštěvníci mohou podívat dovnitř, pletl by se. Dům je normálně obýván a má své majitele. Zatímco jeden z bytů se dočkal nedávné výměny oken, druhý zůstává téměř stejný. Celkově se dům od natáčení příliš nezměnil a zvenku působí spíš smutným a zchátralým dojmem. Omítka je oprýskaná a zůstal také původní žlutý nátěr...

Falešný altán i byty

Dalším překvapením může být to, že u vily nestojí altán, ve kterém se pokoušel oběsit nešťastný Michal, kterého si zahrál Michael Beran (43), a později i Miroslav Donutil (72) v roli jeho otce Bohouše. Jednalo se totiž pouze o kulisu, kterou si filmaři na natáčení postavili.

„Zajímavá byla příprava altánu, který se musí pod panem Donutilem, když se chce oběsit, rozložit,“ řekl před časem rekvizitář Vojtěch Chvátil pro iDnes. Skutečný nebyl ani sníh, který neodmyslitelně patří k vánoční atmosféře Pelíšků.

Také se jednalo o pouhou rekvizitu, kterou filmaři pracně pokrývali okolí. Dokonce ani samotné byty rodiny Krausových a Šebkových ve vile nejsou! Vznikly totiž pouze v ateliérech, aby se do nich vešla veškerá filmařská technika a štáb. Slavná vilka si tak ve filmu zahrála pouze zvenku.

Video
Video se připravuje ...

To nejlepší s Pelíšků youtube

Jiří Kodet: Za výbuchy vzteku dostal lva!

  • Jednou z postav, která se divákům zapsala nesmazatelně do paměti, byl cholerický otec v podání Jiřího Kodeta. Ten se role zhostil s vervou a kolují zvěsti, že hrál tak trochu sám sebe. Možná proto byl jako výbušný Jindřich Kraus tak přesvědčivý, že v roce 1999 dostal Českého lva za hlavní mužský herecký výkon!

Blesk spojil dětské hvězdy!

  • Jak jsme informovali ve čtvrtek, Blesk tv MAGAZÍNU se podařilo po 25 letech spojit herce dětských postav! Díky tomu se tak mohla Silvie Maryško (38), alias Uzlinka, Marek Morvai - Javorský coby Péťa, Michael Beran známý jako Michal a Jindřiška v podání Kristýny Badinkové Novákové (40) znovu vyfotit před proslulou pražskou vilou! Jak na natáčení vzpomínají, se dozvíte ve vánočním speciálu Blesk tv MAGAZÍN který vychází už 24. listopadu!

4 roky příprav, trvalý úspěch

  • Scénář filmu vznikl na motivy knihy Petra Šabacha (†66) Hovno hoří a režisér Jan Hřebejk (56) ho se scenáristou Petrem Jarchovským(57) připravoval a sháněl peníze čtyři roky.
  • Natáčelo se od července do Vánoc 1998 v lokacích v Praze 5 a 6, do kin byl pak film uveden v dubnu 1999. Do kin tenkrát přišlo 1 059 182 diváků, zlomil tedy hranici, nad kterou se od rozdělení federace dostal jedině Kolja (1996). Od 26. prosince 2000 (tehdy se dívalo 67 % diváků u televizí!) jsou pak Pelíšky každoročně uváděny v televizi a dodnes si vždy kolem milionu diváků najdou.
  • „Byl bych šťastný, kdyby Petr Jarchovský zase napsal Pelíšky, zase by se nám to povedlo. Zároveň si ale přeji, abychom furt dělali něco nového, i když je to třeba blbější,“ přiznal před časem režisér Hřebejk.

Fotogalerie
33 fotografií