Kam s těmi krásnými a časově omezenými dary? Dávají se většinou na hrob zesnulému. Jenže nikdo neví, kde a kdy bude jeden ze zakladatelů skupiny Elán pochovaný! A vypadá to, že se to ani nedozví. „Rodina místo posledního odpočinku nebude zveřejňovat. Zůstane to v utajení,“ sdělil Blesku překvapivě jeden z nejbližších přátel.

Do neznáma

Rodina si chce svého zesnulého zřejmě nechat pouze pro sebe. Fanoušci se na hrob slavného hudebníka a spoluzakladatele skupiny Elán nedostanou. Nemohou mu zapálit svíčku, složit mu hold za písně, které je provázejí životem. Do neznáma tak odputoval věnec z bílých růží, který věnovala právě Vašova kapela Elán, žlutý věnec od Divadla Kalich, kde muzikant a skladatel působil téměř 20 let, rudé růže a chvojí od Mariky Gombitové (66) anebo modrobílá kombinace od Olympiků. „Květinovou výzdobu si pozůstalí po obřadech vezmou. Většinou ji odvezou na hřbitov,“ říká odborník na pohřebnictví.

Strahov, Strašnice i Tygr

S hudební legendou se rodina a desítky kolegů a přátel loučily hned dvakrát. V bazilice Nanebevzetí Panny Marie proběhla mše, zahrál Pavel Šporcl (50) a dojatě promluvil souputník Jožo Ráž (68) ze skupiny Elán. „Odešel kus Elánu. Ale Elán je věčný a ty s ním!“ Když po více než hodinové mši odjížděla rakev s ostatky ze Strahova do strašnického krematoria, bylo vidět, že Vašova maminka Otília už nemá dost sil na další smutek. Proto na soukromý pohřeb odjela jen vdova Miluše, syn Benjamin (15) a Vašova sestra Otília.

Mezitím se vybraní smuteční hosté přemístili pěšky na kar do restaurace klášterního pivovaru přímo vedle baziliky. Na sklenku zašel např. muzikant Felix Slováček (80), návrhářka Beata Rajská (60) s manželem, skladatel Zdenek Merta (72), zpěvačka Leona Machálková (56), šéf agentury Musica Bohemica Jaroslav Těšínský (72). Nechyběla zdrcená maminka a po rozlučce v krematoriu se vrátila na Strahov i vdova.

V centru Prahy se pak konala ještě vzpomínka v pivnici U Zlatého tygra, kam Vašo chodil. Kytarista Juraj Burian (60), který hrál i v bazilice, tam doprovodil zpěvačku Andreu Zimányiovou (40).

Video
Video se připravuje ...

Felix Slováček na pohřbu Vaša Patejdla: Potkal jsem málo tak úžasných lidí... Hana Höschlová

Fotogalerie
130 fotografií