Počasí je nevyzpytatelné, a i když meteorologové na uplynulý víkend hlásili bouřky a déšť po celém území Česka, umělci, kteří měli nasmlouvané koncerty, nechtěli své posluchače zklamat. „Klaníme se všem, kteří s námi dali
‚bouřlivý' závěr zámeckých Jenom Písniček v Telči. Včera to byl slušný nářez a přesto mnoho z vás zůstalo. Nejlepší a nejstatečnější fanoušci a úžasná atmosféra. Děkujeme
,“ napsal Richard Krajčo za celou skupinu na sociální síti. Zároveň děkoval technikům, že šílenou průtrž mračen ustáli. Lidé pod pódiem stáli v pláštěnkách, někteří byli promoklí až na kost. Ale stejně na hity kapely Kryštof trsali.

Podobně byl na tom i Milan Peroutka. Ten měl pro změnu koncert ve Skalné, kde také lilo jak z konve. „Pan Jahoda děkuje Skalné a všem deštníkářům a pláštěnkářům. Prošli jste testem a jste našimi premiérovými peruťáky, gratulujeme!“ vzkázal zpěvák fanouškům, kteří ho zůstali poslouchat i přes silný liják.

To Berenika Kohoutová dokončit své představení Marta na pražské Kampě nemohla. „Chtěla bych strašně moc poděkovat statečným divákům, kteří promoklí vydrželi a asi by i drželi dál. My se omlouváme, že jsme vyměkli, ale měli jsme už na jevišti úplný kaluže a přes déšť jsme se neslyšeli. A dnes nás to asi čeká zas,“ hlásila Berenika po ukončeném představení Marta o zpěvačce Martě Kubišové.

Počasí z pódia doslova vyhnalo i Jiřího Pavlicu a kapelu Hradišťan, sotva v Lomnici nad Lužnicí začali. Vystupovali jako zlatý hřeb folklorního festivalu U Zlaté stoky, s místními zpěváky si chystali společné vystoupení. Generální zkoušku po sedmé hodině ještě stihli, to přestávalo svítit slunce a předpovědi počasí vypadaly stále dramatičtěji.

Koncert proto začal o chvilku dříve, aby aspoň něco odehráli, a speciální hosty se Pavlica a spol. rozhodli zařadit hned po začátku… Správná úvaha. Došlo jen na dvě písně s doprovodem dětského sboru Javoráček, dospělý Javor už se předvést nestihl - všichni utíkali schovat se do zázemí. Dobře udělali, vichr poničil i stánky a zvukovou aparaturu. I mohutné stany, které měly krýt divákem, tak tak zůstaly na místě, proti lijáku hnaného větrem z boků byly střechy neúčinné a brzy byli „durch“ diváci i členové folklorních souborů, kteří si ještě chtěli užít Pavlicu – a jeho hit „voda je krásná, voda má, voda má rozpuštěné vlasy…“ Tahle voda moc krásná nebyla.

Větší štěstí už měla Lucie Bílá, kterou čekal poslední koncert s kapelou Čechomor v Jihlavě. Déšť je minul jen tak tak, posluchači si tedy užili skvělou atmosféru pěkně v suchu.

Video
Video se připravuje ...

Richard Krajčo na StarDance: Už mi slezly dva nehty! Jsou mrtvý! Kateřina Štichová

Fotogalerie
59 fotografií