Na původní trilogii režiséra Zdeňka Trošky (70) s »Pepanem« Václavem Vydrou (67) a jeho ženou Vilmou v podání Jany Paulové (68), k níž ho přivedl kamarád Jiří Pomeje(†54), producent Pásek vzpomíná jako na životní kšeft. „Padalo na mě tolik peněz, že jsem musel uhejbat hlavou, aby mi to nezlámalo vaz,“ smál se při této vzpomínce Pásek, když byl hostem pořadu Blesk.cz Kápni božskou.

Když se Troška zařekl, že od rozjetého cyklu snímků poskládaných de facto jen z vtipů dává ruce pryč, převzal autorské otěže sám producent. „Nejradši mám Kameňák 4, který jsem vlastně i psal a trošku režíroval. A rád vzpomínám i na Kameňák 2, protože se natáčel v úžasné atmosféře v Týně nad Vltavou. Bylo parné léto a hrály tam Helena Vondráčková a Helena Růžičková. Podle mě ten film povznesly,“ vzpomněl Pásek, který v té době působil také jako manažer Ivety Bartošové (†48) a kapely Walda Gang.

Ani za prase!

K dnešku má Pásek na kontě snímků deset, třeba komedii Všechno nebo nic nebo Zbožňovaný. „Což na to, že jsem filmovej producent z leknutí, je myslím obdivuhodný číslo,“ krčil rameny. Ani to ale není konečná číslovka. Jen jedno je jisté – i kdyby se natočily další díly Kameňáků, původní režisér se k nim už nevrátí. „Zdeňka Trošku nepřesvědčím ani za zlatý prase, to je prostě jasný,“ povzdechl si.

V tuto chvíli to na další Kameňáky nevypadá. V kinech návštěvnost každého dalšího filmu padala a dvě sezony seriálu s celkovými 18. epizodami ani při premiéře v roce 2019 závratnou sledovanost Nově nepřinesly. Jeho současnou (první) reprízu sleduje průměrně 19,15 procenta diváků věkové kategorie 15 – 54 let. Oproti tomu první film si v televizi na Nový rok 2004 si pustilo 73,56 procent diváků starších 15 let, tedy zhruba 3 874 000 lidí!

Kameňáky v kinech: Tržby 100 milionů!

Že šlo o továrnu na prachy, dokazují čísla z kin. Když se k tomu přičtou práva, není divu, že Pavel Pásek s humorem jemu vlastním říká, že na na něj pršely peníze z nebe. Celkové tržby totiž vystoupaly na sumu 113 958 594 korun!

Video
Video se připravuje ...

Manažer Bartošové a „brácha“ Pomejeho Pavel Pásek: Jirka měl s Ivetou peklo! Petr Macek

Fotogalerie
30 fotografií