Josefu Lauferovi, jehož skutečné jméno je Don José Francisco Pérez Rodriguez de Montagnes de Laufer, se stal osudným plánovaný chirurgický zákrok v březnu 2020, při kterém mu zcela nečekaně selhalo srdce. Po operaci chlopně, během níž se objevily problémy s dírkou v srdci, se už neprobudil, byl uveden do umělého spánku. Až do srdečního selhání přitom Laufer výrazné zdravotní potíže neměl, naopak, byl aktivním sportovcem - a i když ho trápila ho záda či kyčel, byly to problémy související patrně s jeho poměrně vysokým věkem.

„Čtu mu nebo pouštím vzkazy od jeho kamarádů a kolegů. Vyřizuji všechna povzbuzující slova od fanoušků. Cítím, že všechno táta vnímá, bohužel ale stále nereaguje,“ prozradila Blesku jeho dcera Ester (52) již před nějakým časem. I po letech tak v umělém spánku nadále setrvává... A tak nebohý umělec ani neví, že je již nějakou dobu vdovcem. Jeho manželka, kostýmní výtvarnice Irena Greifová (†83), co svým talentem přispěla k úspěchu takových snímků, jako byly Noc na Karlštejně nebo Světáci, totiž zemřela v prosinci 2022.

Po toxickém šoku byla ve vážném stavu hospitalizovaná v nemocnici a nakonec naposledy vydechla v soukromé LDN, v pečovatelském domě v Malvazinkách. Ačkoliv se její muž nemohl pohřbu v motolském krematoriu zúčastnit, byl přítomen alespoň prostřednictvím svých písniček, které nad rakví zazněly - šlo například o hity Zabloudil bych rád a náhle a Jen pro vás. Nechyběl ani věnec ze žlutých růží, na kterém stálo jeho jméno, jako kdyby byly od něj, a černobílá fotka Josefa a Ireny zamlada, co byla umístěna poblíž ostatků paní Greifové.

Video
Video se připravuje ...

Co říkala dcera Josefa Laufera před dvěma lety o jeho stavu? Hana Höschlová

Josef Laufer se narodil ve francouzské Bretani lékaři židovského původu a matce, rodilé Španělce. Dětství prožil v Anglii, kde byl jeho otec vojenským lékařem u RAF. V roce 1947 se rodina vrátila do Československa. Josef se vyučil v Tesle a pak pracoval ve výzkumném ústavu. Po vojně vystupoval v Divadle ABC, tlumočil ze španělštiny. Studoval DAMU a založil úspěšný divadelní soubor RADAR. Hrál ve filmech a zahájil profesionální kariéru zpěváka. Založil vlastní skupinu Golem. Pravidelně vystupoval v muzikálech, třeba Galileo nebo Hamlet, vyučoval pantomimu, vystupoval v televizi. 

Mezi jeho nejznámější snímky patří Starci na chmelu, Petrolejové lampy, Noc na Karlštejně či Páni kluci, nejvýraznějším se ale stal nejspíš díky postavě židovského milionáře Kohna v prvních čtyřech dílech Kameňáku„Pokaždé jsem váhal. Poprvé kvůli drsnějším vtipům, ta moje role se tomu ale vymykala a dohodli jsme se, že v průběhu natáčení ji budeme operativně utvářet, že bude mít pěkný vývoj, tak jsem do toho šel. A naposledy jsem váhal zase proto, že ta moje role už není tak zajímavá,“ říkal o komediálním cyklu, který začal s režisérem Zdeňkem Troškou (70).

Fotogalerie
35 fotografií