Role oddávajícího se zhostil český řeckokatolický kněz Jaroslav Maxmilián Kašparů (73). Molavcové šel za svědka věhlasný břišní a hrudní chirurg profesor Pavel Pafko (83), který v roce 1996 proslul operativním odstraněním plicního nádoru prezidentovi Václavu Havlovi (†75).

Bylo to náročné

Ženichovi zase svědčil majitel sanatoria Jiří Michal (73). „S panem Strejčkem se pan Michal velice spřátelil. Mají si co říct, pan Michal ho chodí často navštěvovat,“ dozvěděl se deník Aha! od jednoho ze svatebních hostů. Ten dodal, že pro Strejčka, který je na vozíku od roku 2017, byla svatba, o níž jako první informoval web super.cz, nesmírně náročná.

Funguje jen hlas

Vzácné zánětlivé onemocnění s názvem Guillain-Barrého syndrom postihuje nervy vycházející z míchy, takže jediným hercovým komunikačním prostředkem je jeho hlas, kterým ovládá svůj počítač. „Všichni jsme obdivovali, jak to zvládl. Sanatorium ale všechno zařídilo tak, aby to dokázal. Byli opravdu báječní,“ dodal náš zdroj.

Přišel také Suchý

Obřad probíhal v anglickém parku, který je součástí sanatoria. Občerstvení pro svatebčany bylo jak v parku, tak uvnitř, kde zároveň proběhl i oběd. Z Brna dorazilo Janáčkovo kvarteto, s nímž Strejček dříve spolupracoval. Zahrál i Hradišťan s Jiřím Pavlicou (69) a o hudební vložku se postarala také nevěsta Molavcová se svým principálem Jiřím Suchým (91). Pozváni byli jen ti nejbližší přátelé a kolegové, mezi nimiž nemohla chybět Jaroslava Obermaierová (77). „Svatbu v sanatoriu jsem zažila poprvé a upřímně, připadala jsem si jako na zámku,“ nechala se slyšet představitelka Vilmy Nyklové ze seriálu Ulice.

Starali se tam o Medu i Menzela

V Prosečnici nějakou dobu žila i mecenáška umění Meda Mládková (†103) a také oscarový režisér Jiří Menzel (†82). Dnes se sanatorium stalo druhým domovem nejen pro Strejčka, ale i Molavcovou. „Střídavě je paní Molavcová v Praze a střídavě u nás s panem Strejčkem. Tohle naštěstí sanatorium umožňuje,“ svěřil Aha! jeden ze zaměstnanců.

Český Bill Gates

Sanatorium v Prosečnici koupil a kvůli své staré a těžce nemocné mamince kompletně zrekonstruoval bývalý generální ředitel Zentivy Jiří Michal, jemuž se přezdívá „český Bill Gates“. Původně se jednalo o Dělnické sanatorium postavené spolkem Humanita, později sloužilo k léčbě tuberkulózy. Od roku 2012 je sanatorium a přilehlý anglický park v soukromém vlastnictví a je zde provozováno sanatorium Šarlota nazvané po Charlotte Masarykové, manželce prezidenta T. G. Masaryka. V současnosti nabízí ubytování hotelového typu a komplexní zdravotně- sociální služby především pro seniory se sníženou možností pohybu a orientace.

Video
Video se připravuje ...

Jitka Molavcová: Kvůli lásce se vzdala dětí. Videohub

Fotogalerie
29 fotografií