Tak dlouho totiž trval casting na hlavní chlapeckou roli v právě natáčeném celovečerním filmu Karavan režisérky Zuzany Kirschnerové. Do role Davida nakonec tvůrkyně vybraly přirozeně talentovaného neherce Davida Vodstrčila, a to  z počtu tří set chlapců.

Hlavní představitelka Aňa Geislerová, která hraje matku handicapovaného Davida, dostala scénář už před pěti lety. „Příběh Karavanu se mě od počátku hluboce dotýkal, věděla jsem, že na realizaci počkám jakkoliv dlouho, čím déle jsem scénář znala, tím silnější se mi příběh zdál. Je o lásce k sobě, k dětem, ke svobodě. O přijetí svých chyb, vin a odpuštění si. O mateřství a ženství a jejich temných vodách, o komplikovanosti vztahu matky a syna, kteří jsou na sobě  závislí. O potřebě milovat a být milován. A David, můj filmový syn, je naprosto geniální partner – před kamerou i mimo ni,“ svěřila se během natáčení Geislerová.

Herečka s chlapcem spolu objíždějí Itálii karavanem, od severu až po vyprahlou, divokou a zpustlou krajinu jihu. Právě jižní Kalábrie je jejím snem, ale brzy zjistí, že se ocitla v regionu chudoby a mafie. Její plány o snové budoucnosti v karavanu s milovaným a komplikovaným synem Davidem jsou tak velmi nejisté.

Známá italská producentská společnost Tempesta kromě tématu na Karavanu právě oceňuje, jakým nestereotypním způsobem režisérka Zuzana Kirchnerová pracuje s italskou krajinou. Oceňuje především i její snahu najít specifický filmový jazyk, kterým by vyjádřila Davidův nevšední způsob vnímání, typický pro autisty. Tím film obohacuje o další vizuální rovinu, aniž by zabředávala do zjednodušení či kýče. Karavan je svého druhu impresí, pro kterou je stylizovaná práce s kamerou klíčová,“ prozradila producentka filmu Dagmar Sedláčková. Film po svém dokončení bude uveden na filmovém festivalu v Cannes. 

Video
Video se připravuje ...

Aňa Geislerová: Pomoc někomu je intimní rozhodnutí, ale musíme i žít. Markéta Reinischová

Fotogalerie
37 fotografií