Herec Vladimír Menšík, kterého si diváci zamilovali ve filmech a seriálech, jako jsou Tři oříšky pro Popelku, Což takhle dát si špenát, Jak utopit dr. Mráčka či Arabela, se vždy lékařům vyhýbal obloukem. A to i když první astmatický záchvat prodělal už v mládí. Nemoc se u něj projevila během studia na průmyslové škole. Tehdy prý při běhu okolo natřeného plotu dostal svůj první záchvat. Děsivou diagnózu se ale dozvěděl až díky Lubomíru Kostelkovi (†91). „Šel jsem s Kostelkou jednoho dne na nějaký rentgen při filmování. Měl nějaký potíže a já s ním šel jen tak...“ vyprávěl Menšík o návštěvě nemocnice, která mu změnila život.

„A jak jsme tam čekali, doktor povídá: A co vy? Jsem tu jen jako doprovod, říkám já. A on na to – když už jste tady, sundejte si košilku a já si vás poslechnu,“ svěřil se Menšík. Lékař byl v šoku. „Tohle je nemocnej člověk!“ vykřikl prý – a tak se herec dozvěděl o astmatu, se kterým pak bojoval po zbytek života. Do práce i do života se ale vrhal s vášní a s elánem a nemocí se nenechal brzdit. „Je pravda, že už jsem v té době kašlal. Říkali mi – ty bys mohl mít noční povolání hlídat mlejn, dělat bernardýna, protože to není kašel, ale štěkot!“

Krátce poté, co u něj byla nemoc objevena, se Menšík, jak se říká, chytil za nos. Přestal pít a kouřit... jenže mu to vydrželo jen 10 let. V roce 1976 to porušil. „Na Moravě jsme točili Bouřlivé víno a trochu jsem se tam spustil. Jsem si říkal, jestli jsem to nezapomněl a... nezapomněl!“ prozradil kdysi komik, který si pak kvůli nemoci musel pravidelně až do smrti píchat injekce, aby mohl vůbec dýchat... Pro tyto chvíle měl vždy po ruce svou lékařku Zdenu Lipárovou. Jezdila s ním po celém Československu, dokonce s ním chodila i na natáčení. „Seděla jsem stranou a vedle sebe jsem měla už připravené stříkačky s léky, abych ho nezdržovala od práce,“ vzpomíná dojemně Lipárová.

Video
Video se připravuje ...

Vladimír Menšík skvěle zvládal komické i charakterní role. Nezvládl však alkohol, cigarety a nemoci. 

Během natáčení seriálu Žena za pultem se mu dokonce naučily injekce dávat i jeho herecké kolegyně. Respektive, jedna z nich. „Jediná Lenka Termerová mu při píchání injekcí dokázala asistovat. My ostatní jsme zbaběle utíkali. Někdy Vladimír jen seděl v šatně a byl úplně vyčerpaný, ani na oběd s námi jít nechtěl. Jindy místo odpočinku bez oddechu bavil komparz. Jako by se bál zastavit. Jako by se bál, že svůj neúnavný motor už nenastartuje,“ vzpomínala na natáčení představitelka hlavní hrdinky Andulky Holubové Jiřina Švorcová (†83) ve své knize.

Zkušená zdravotnice Zdena Lipárová významně pomohla herci, aby zde mohl být co nejdéle. Přesto zemřel v nedožitých šedesáti letech, 29. května 1988 – kulatin by se dočkal za necelý půlrok. „Jeho smrt jsem čekala, ale ne tak brzy,“ popisovala pak s odstupem času lékařka. V den, kdy herec zemřel, mu ještě radila, aby neodjížděl do Brna na natáčení pořadu Abeceda, krvácel totiž z vředu a nemohl pořádně dýchat. Možná, že kdyby ji tenkrát poslechl, mohl tady být déle. Jeho smysl pro humor a neuvěřitelný vypravěčský talent totiž nedokázal nikdo patřičně nahradit...

Fotogalerie
31 fotografií