18. května uplyne přesně 18 let ode dne, kdy naposledy vydechla herečka Stella Zázvorková. Dáma s hlubokýma, vždycky trochu smutnýma očima, obrovským charismatem a schopností ztvárnit uječenou trhovkyni i sofistikovanou šlechtičnu. Za její věčně usměvavou tváří se však skrývala nejedna bolest, které během svého dlouhého života musela čelit. Ani start do života neměla nejsnazší - s maminkou měla velice komplikovaný vztah, co ji notně poznamenal.

Její matka byla noblesní a krásná dáma, ale byla také odtažitá. V jednom rozhovoru Stella prohlásila, že rozhodně nebyla „líbací a mazlicí“ typ, takže jako holčička v její blízkosti po citové stránce velice strádala. Poté, co se rodiče rozvedli, vztah matky s dcerou ochladl docela. „Mamince to s tatínkem nevyšlo, a tak se na nás dětech mstila,“ uvedla Stella ve své knize vzpomínek. Maminka jí prý dokonce mnohokrát vmetla do tváře: „Nemáš ani stín mé krásy.“ Stellu sice její slova ranila, přesto však tvrdila, že právě to ji pro život zocelilo.

Jenže také i poznamenalo - s muži jí to moc nevyšlo. Jejím prvním a zároveň posledním manželem se stala legenda českého filmu Miloš Kopecký (†73). Jejich svatba se nesla v duchu Švejka - co taky čekat od skvělých komiků? Jejich manželství sice trvalo jen něco málo přes rok, pro paní Stellu to ale byla jedna z nejosudovějších kapitol jejího života. I proto, že s hercem měla dceru - jediné dítě, jemuž dala život.

Když se Jana narodila, prožívala Zázvorková jedny z nejkrásnějších chvil svého života, na rozdíl od své matky byla starostlivá a laskavá. Janě, kterou Stella vychovávala sama, však postupem let táta začal chybět. A podle vzpomínek pamětníků se jen těžko smiřovala s rolí dítěte, jehož matka je slavná a velmi zaměstnaná herečka. Snad mělo děvče pocit, že není dostatečně chápáno. Snad chtělo být středem pozornosti a chtělo na sebe své rodiče jenom upozornit. Jenže poněkud nešťastným způsobem: Demonstrativní sebevraždou.

Video
Video se připravuje ...

Výročí smrti Stelly Zázvorkové: Připomeňte si její život a role! Mall.tv

Už předtím se Jana párkrát pokusila sáhnout si na život, ale vždycky tak, aby matku jen vyděsila. Až do onoho večera někdy v polovině 60. let, kdy dívka, tehdy osmnáctiletá, dostala tragický nápad. Přesně věděla, v kolik hodin chodí matka domů z večerního představení, a všechno si dokonale propočítala tak, že ji Stella po příchodu z divadla zákonitě objeví a na poslední chvíli zachrání. Otočila plynovým kohoutkem a čekala. Matky se ale ten osudový večer nedočkala - shodou okolností se asi dvě hodiny zdržela v divadle.

Když dorazila domů, svou dceru Janu už našla Zázvorková mrtvou. Všechny pokusy o záchranu jejího života bohužel selhaly. „Zadusila jsem v sobě takové ty zbytečné, chmurné myšlenky na minulost a smířila se s tím, jak šel život,“ vysvětlovala pak s odstupem času pochmurně Zázvorková. Možná právě tahle tragická událost byla důvodem, proč se muži obletovaná Stella už nikdy nevdala a rovněž ani nepomýšlela na dalšího potomka, kterého by si pořídila s jedním ze svých ctitelů…

Fotogalerie
35 fotografií