Jednou z prvních a nejznámějších Disney postaviček je bezpochyby Mickey Mouse a jeho parta. V českém znění ho jako první v 90. letech nadaboval herec Saša Rašilov, pak po něm převzal roli Michal Michálek, který Myšáka namlouvá už dvacet let. Zajímavé je, že v původním znění mu na téměř dvě dekády propůjčil hlas samotný Walt Disney.

To Lucie Vondráčková má zkušenosti hned s několika animovanými filmy.  Se společností Disney ji totiž pojí hned několik postaviček. „Já jsem se s Disney poprvé propojila coby dabérka asi ve dvanácti letech, kdy jsem propůjčila svůj hlas Alence z filmu Alenka v říši divů. Pak přišly písničky k filmu Rebelka a mnoho dalšího. Dnes se ke knihám a příběhům vracím díky synům, kteří si oblíbili pohádku Ratatouille, prozradila Blesku zpěvačka. Kromě toho sledují také oblíbené Kačeří příběhy.

Mezi dětmi je v současné době velmi oblíbená pohádka Ledové království, kterou si zamilovala i herečka Kateřina Bohatová. „Jsem strašně ráda, že jsem mohla propůjčit svůj hlas královně Iduně v Ledovém království, což je jedna z nejpopulárnějších pohádek posledního desetiletí. Syn mě už i často poznává, když slyší pohádku a můj hlas. Z knížek miluje Mickey Mouse,“ svěřila se dabérka.

Princeznu Elsu pak mluví Andrea Elsnerová, její sestru Annu Tereza Martínková. Ústřední píseň Najednou pak nazpívala Monika Absolonová. Bohatová propůjčila svůj hlas také sestře malé mořské víly Alaně v pohádce Malá mořská víla 2: Návrat do moře.

Oslavu 100 let společnosti Disney si nenechala ujít ani knižní blogerka a dabérka animovaných postaviček Klára Nováková. „Moje největší role, kterou jsem nazpívala a nadabovala, byla princezna Sofie první,“ přiznala Blesku. Ovšem diváci mohou znát její hlas také jako princeznu Annu z Ledového království, když se princezny vrací ve vzpomínkách do minulosti a Anně je v té době 9 let.

Velkým milovníkem Disney postaviček je také zpěvák Jan Bendig. Ten se už jako malý kluk zamiloval do postavy Woodyho z pohádky Toy Story: Příběh hraček. „Vychovával mě už od malička. Když se mě máma chtěla zbavit, pustila mi to a byl klid,“ práskl na sebe Bendig.

I on má ale své zkušenosti s dabingem. „Pro mě je dabing hodně o zpívání, proto mé postavy jsou spíše spojené se zpěvem. Svůj hlas jsem tak propůjčil Camilovi v pohádce Encanto. A nadaboval jsem i Diaza ve filmu Divnosvět! Strašně mě to baví a je mi ctí být toho součástí. Těším se i na velkolepý koncert v O2 Areně, kde mám v rámci oslav 16. října 2023 vystupovat,“ prozradil zpěvák.

Limitované knižní edice kreslených filmů a pohádek přišla mimo jiné pokřtít i dvojnásobná máma Michaela Tomešová. Doma má dva malé kluky, a tak o Disney pohádky není nouze. „Jako malá jsem hodně sledovala Pocahontas a pak také dceru náčelníka Vaianu. U kluků samozřejmě vede Příběh hraček, z knížek pak čteme Medvídka Pú, Mickey Mouse nebo Spidermana. Náš pes dokonce dostal jméno Bonnie, po hlavní postavě, holčičce Bonnie, která je po Andym novou majitelkou všech hraček,“ vysvětlila nám herečka.

Křtily se knihy jako Auta, Marvel, Star Wars a pochopitelně i Ledové království. Vydavatelství Egmont vydává knižní tituly od společnosti The Walt Disney Company už 33 let. Mimo již uvedené mezi ně patří také Medvídek Pú, Disney princezny, Sofie první, Piráti z Karibiku, Kačeří příběhy, Avatar, Pixar a mnoho dalších.

Video
Video se připravuje ...

Ledové království se dočká pokračování. Do kin míří dvojka Youtube.com/FROZEN 2 Trailer

Fotogalerie
40 fotografií