Na nové skutečnosti upozornila tisková mluvčí městské policie Irena Seifertová. Anonymizované video se dostalo na sociální síť ve čtvrtek 16. března.

Když deník Blesk po čtyřech dnech konečně ověřil spekulace, že jde opravdu o Železného, a moderátora při odchodu po službě v České televizi konfrontoval, opakoval dokolečka, že o žádné nahrávce ani incidentu s policií vůbec neví.

„Já opravdu nevím, o co se jedná, nezlobte se. Opravdu se omlouvám, ale nevím vůbec, o co se jedná,“ tvrdil nám na kameru v pondělí po 20. hodině. Železný, který pracuje ve zpravodajství ČT 21 let, dokonce uvedl, že si není vůbec vědom nějakého incidentu s hlídkou městské policie na Václavském náměstí.

V úterý v poledne už ale napsal na twitter, že již záznam zhlédl, a za své chování se omluvil s tím, že se právě v té chvíli dozvěděl o tom, že rakovinou nemocný bratr David (†53) umírá. 

V pátek ovšem tisková mluvčí policie Irena Seifertová přišla s prohlášením, které Železného usvědčuje ze lži. „Pan přestupce mi volal v neděli 19. března asi kolem půl druhé odpoledne. Video jsme spolu probrali a na některých věcech jsme se skutečně neshodli,“ cituje web Expres.cz policejní mluvčí.

Autentičnost vyjádření potvrdila později také redakci Blesku. I že s dotyčným neměli problém poprvé. A protože lhaní je těžká disciplína, usvědčil se Železný i sám, a to v pořadu bývalé kolegyně Světlany Witowské na Aktuálně. cz.

Jejich rozhovor, natočený ještě před vystoupením Seifertové, probíhal takto:

SW: Zkoušel ty jsi mluvit s někým z městské policie?

JŽ: „Vůbec... (zamyslí se) Jo, vlastně ano. Ano, já jsem poté zavolal...“

SW: Poté kdy? Myslíš poté, co to vylezlo ven?

JŽ: „Samozřejmě. Zavolal jsem mluvčí, abych se s ní o tom pobavil...“

Dál potvrdil i to, že se silně neshodli, a také, že kontaktoval dalšího vysoce postaveného muže z MP.

Celá aféra se odvinula od banálního zastavení auta na vodorovném dopravním značení a posléze přechodu pro chodce.

Video
Video se připravuje ...

Jakub Železný k incidentu s policií na Václavském náměstí David Turek

Jak funguje nahrávání?

Strážníci městské policie mají na mundúrech kamery, které nahrávají celé jejich směny, avšak v nekonečných smyčkách. Neděje-li se nic výjimečného, po 69 či 90 sekundách se záznam přemazává novým. Až když strážník manuálně zapne nahrávání (Seifertová: „Obecně tak činí ve chvíli, kdy vyhodnotí, že se situace stupňuje a bude zapotřebí důkazních prostředků pro řízení.“), zachová se předchozích 90 sekund plus vše další do vypnutí nahrávání.

Z toho důvodu proto na nahrávce chybí začátek incidentu, způsob, jakým strážník vykázal Železného z místa, kde proti předpisům zastavil. „Zůstal až záznam, kdy přestupce zastaví na přechodu, stáhne okénko. Poté co přestupce vystoupí z auta, strážník spouští kameru,“ vysvětlila Seifertová. Následný asi 40minutový výstup podle ní nebyl zkrácen o žádnou podstatnou pasáž.

 

Fotogalerie
37 fotografií