Patrik Banga je mužem mnoha povolání - je nejenom novinářem a hudebníkem, ale i moderátorem, podnikatelem v oboru IT, administrátorem zpravodajského serveru, a dokonce i spisovatelem – autorem knihy Skutečná cesta ven, která byla nominovaná na letošní cenu Magnesia litera. Stejně jako jeho bratr-dvojče je ale Rom, a tak se musel ve všech oborech vypracovat i vzdor nejrůznějším předsudkům a rasismu. Ve své knize popisuje například střety s členy hnutí skinheads, kteří se v pracovní době převlékali do policejních uniforem.

Patrik musel překonávat řadu překážek i psychické obtíže, jeho život však výrazně poznamenala až chronická nemoc ledvin. Musel být dokonce několikrát operován. „Najednou jsem začal být hrozně unavený. Zkus si představit situaci, kdy sedíš a nemůžeš se zvednout, protože jsi tak utahaná, že to prostě nejde. Hledali jsme příčinu, proč to takhle je, a najednou mi řekli, že musím na Karlák, kde mi udělají biopsii ledviny,“ popisoval v pořadu 13. komnata, která bude v premiéře odvysílaná 28.3. na ČT1.

Video
Video se připravuje ...

Radek Banga, dvojče Patrika: S nenávistí se setkávám stále! Vyříkávám si to z očí do očí! Blesk TV

„Pro mě to byl šok, protože já jsem byl do tý doby strašně aktivní, s bráchou jsme hráli tenis, já hrál fotbal, hrál jsem s kapelou, pořád jsem někde cestoval. A najednou ze mě byl nemocnej člověk.“ Jak prozradil moderátorce Simoně Chytrové (60), při náročné léčbě hodně přibral, začal mít problémy s imunitou, hrozilo mu selhání ledvin, a navíc u něj propukla arytmie, kterou trpěla i jeho maminka. „Paradoxně čím hůř mi bylo, tím víc jsem tlačil na pilu, abych dělal něco jinýho a nemyslel na to, že jsem nemocnej.“

Dále publikoval na blozích, začal pracovat v České televizi a vystupoval s kapelou Gipsy svého bratra Radka, jenž mimochodem pro první ročník pěvecké reality show Česko hledá SuperStar napsal text skladby Letím ke hvězdám. Zdravotní potíže u Patrika sice i nadále přetrvávají, on se však nevzdává. A svou houževnatostí může být příkladem nejen příslušníkům romské komunity. „Pokud se mi podaří inspirovat mladý lidi, aby psali, tvořili, studovali, tak já budu spokojenej. Zanechám tu svoji stopu a to mi bohatě stačí,“ prozradil.

Fotogalerie
41 fotografií