Oblíbeného zpěváka Petra Spáleného, jenž se v těchto dnech dožívá krásných 79. narozenin, proslavily hity jako Plakalo bejby, Až mě andělé, Trápím se, trápím či Josefína... a také manželství se známou pěnicí Miluškou Voborníkovou (73), se kterou tvoří stabilní pár již po 42 let. Dlouhá léta spolu dokonce i vystupovali, nejprve se skupinou Apollobeat, později i jenom oni dva, než Spálený v roce 2015 oznámil konec své kariéry kvůli vážným problémům s páteří.

Přestože tuzemští posluchači jej znají jako umělce, jehož songy na pomezí rocku, country a popmusic téměř zlidověly, málokdo ví, že dětství Spáleného nebylo zrovna ideální. Tatínek Jan, po kterém Petr podědil lásku k muzice, byl nadaným klavíristou. Rovněž byl ale i vězněn v koncentračním táboře v německém Belsenu, takže se o malého Petra a jeho staršího bratra Jana musela starat v těžkých časech pouze jeho maminka. 

Video
Video se připravuje ...

Petr Spálený: Kvůli zdravotním komplikacím málem pověsil svou kariéru na hřebík Videohub

Přestože koncentrační tábor později osvobodili Britové, tatínkovi budoucího hudebníka konec války moc štěstí nepřinesl. Byl totiž vězněn i v Československu, neboť komunisté ho označili za britského špióna. Výchově dvou chlapců se tak maminka věnovala opět sama. Otce pustili z vězení až při amnestii v roce 1960, místo kýžené svobody ale musel jít takzvaně do výroby, povinně musel pracovat v mrazírnách. A tam také tragicky zahynul - při výbuchu nádrže čpavku... 

Fotogalerie
30 fotografií