S nápadem na změnu přišla už v době, kdy ještě žily s maminkou ve Švýcarsku a nebyla plnoletá. „Až ti bude osmnáct, dělej si, co chceš,“ řekla jí tehdy Naďa. „Jméno jsem řešila už odmalička,“ přiznala Jana. „Ale když jsem začala vážně uvažovat nad kariérou zpěvačky, radila jsem se s maminkou, se svou profesorkou a několika dalšími lidmi z naší branže. Řekli mi, že to je dobrý nápad,“ vzpomněla Fabiánová, jak ji její blízcí podporovali. Její jméno jí připadalo umělecky neznělé. „Linda je takové americké. Okolí mi říkalo: Udělej to teď, a udělej to oficiálně,“ doplnila ještě.

Vážný rozhovor

A tak si jednoho dne s mamkou sedly a začaly vést vážný rozhovor. „Mami, chtěla bych se jmenovat Jana. Nevím proč, ale celý život mi přijde, že to jméno Linda, že to nejsem já. Mně přijde, že jsem Jana,“ svěřila se mamince tehdy ještě Linda. Naďa se prý začala smát a prozradila jí rodinné tajemství. „No, ty ses měla jmenovat Jana,“ přiznala své dceři. Celé těhotenství prý o miminku mluvili jako o Janě, ale těsně před porodem vyšel kalendář s novými jmény a na poslední chvíli si to Urbánková rozmyslela. Jana si ale na jméno Linda nikdy nezvykla...

Zůstaly jen dluhy

Jana žila ve Švýcarsku se svou maminkou a nevlastním otcem pět let. Když jí bylo 18 let, vrátila se do Česka, kde odstartovala pěveckou kariéru pod novým jménem. Naďa Urbánková se pak s manželem ze Švýcarska přestěhovali do Protivína, kde založili sanatorium. Její manžel byl ovšem despotický člověk a zpěvačka se s ním po letech utrpení rozvedla. Po manželovi jí zůstaly jen dluhy.

Video
Video se připravuje ...

Jana Fabiánová na mši za mámu Urbánkovou: Co jí pomáhá překonat žal? Hana Hoschlová, Lukáš Červený

Fotogalerie
34 fotografií