Dnešní akce se zúčastnili manželka režiséra Olga Menzelová, ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Jitka Zelenohorská, která si ve snímku zahrála a proslavila jej svou lechtivou scénou, a generální ředitelé Správy železnic a Národního technického muzea Jiří Svoboda a Karel Ksandr.

Událostí navázala Správa železnic vzájemnou spolupráci s Nadačním fondem Jiřího Menzela. V příštím roce se díky ní uskuteční v chodbě před historickými sály Fantovy budovy hlavního nádraží výstava obrazových mobilních panelů na téma filmových aktivit tohoto uznávaného režiséra v oblasti železnice.

Menzel se narodil 23. února 1938 v rodině publicisty, spisovatele a dramaturga animovaných filmů Josefa Menzela. Na pražské Filmové a televizní fakultě (FAMU) studoval v letech 1958 až 1962 u Otakara Vávry v ročníku mimo jiné s Věrou Chytilovou a Evaldem Schormem.

Video
Video se připravuje ...

Jitka Zelenohorská na pohřbu Josefa Somra (†88): Hanbaté vzpomínky! David Turek

Menzelovou první samostatnou profesionální režií byla adaptace Hrabalovy povídky Smrt pana Baltazara ve filmu Perličky na dně z roku 1965. Následovaly „hrabalovské“ filmy jako Ostře sledované vlaky, oceněné Oscarem za nejlepší cizojazyčný film v roce 1966, Skřivánci na niti, Postřižiny, Slavnosti sněženek nebo Obsluhoval jsem anglického krále a komediální snímky jako Na samotě u lesa nebo Vesničko má středisková. Poslední film natočil Menzel v roce 2013, a to komedii Donšajni.

Video
Video se připravuje ...

Smrt Jiřího Menzela: Kolega promluvil o výčitkách a odpuštění. A Klus šel kvůli rakovině dohola. Bára Horáková, Lukáš Červený

V roce 1996 dostal Menzel za dlouholetý umělecký přínos českému filmu Českého lva, v roce 2003 na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech cenu za celoživotní dílo a v září 2019 se stal čestným občanem hlavního města Prahy. Průkopník české filmové nové vlny obdržel mimo jiné Cenu Vladislava Vančury či medaili Za zásluhy. Oceňován byl rovněž v zahraničí.

Fotogalerie
26 fotografií