Na ostatní oběti nyní apelují zneužitá zpěvačka Jana Fabiánová a moderátorka Martina Hynková Vrbová, aby se také policii přihlásily. „My prostě chceme, aby tohle, co se stalo nám, aby to bylo potrestáno. Aby pan Cimický opravdu věděl, že tohle nám dělat neměl. A nesmí to už nikdy zopakovat. Znám i další ženy, které si tím také prošly a zatím nevypovídaly a nešly na policii. Mluvila jsem s nimi, zda to nechtějí ještě zvážit a promluvit na policii také, protože teď je to velmi důležité, aby se zapojily všechny ty ženy, kterým se to stalo s panem doktorem Cimickým,“ řekla v pořadu 168 hodin moderátorka Vrbová.

Policie už na psychiatra podala návrh na obžalobu, ale státní zastupitelství nyní případ vrátilo k dopracování, právě kvůli tomu, že hrozí, že hned 26 případů bude promlčeno. „Ty námitky byly shledány jako nedůvodné. Tady nebyla překážka v tom, že by pan obviněný uvedl nějaké skutečnosti, které by vyvracely ten postup vyšetřovací policejních orgánů a obvodního státního zastupitelství,“ řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Kvůli promlčecím lhůtám v zákoně totiž hrozí, že se dalších 26 případů vůbec nedostane k soudu. Jana Fabiánová prosí ostatní oběti, aby se na policii přihlásily. „Právě teď je důležité, aby i ty ženy nebo oběti i svědci, kteří doteď váhali, zda se k této kauze připojit, možná že i proto, že vnímali, že už je tam těch svědectví dost, chtěla bych je poprosit, aby se ozvali policii, pokud mají pravdivé informace. Protože je důležité, zachovat ten řetězec tak, aby k promlčení žádného trestného činu nedošlo,“ doplnila Fabiánová. Právě ona byla první obětí, která o znásilnění Janem Cimickým promluvila nahlas a veřejně.

Psychiatr Jan Cimický se měl podle policie dopouštět vydírání a znásilňování na 28 ženách během 36 let v období 1980 až 2016. Právě v té době se Cimický často objevoval v televizi coby uznávaný psychiatr. Možná i proto neměl o pacientky nouzi.

Podle jejich svědectví se k nim ale choval naprosto nepřípustně. „Musela jsem ho orálně uspokojit. Pak jsem zvracela, protože se mi udělalo špatně. A on se tomu smál a říkal „Holka, na to si zvykneš!“ a dal mi přednášku, jak je sperma zdravé pro organismus,“ šokovala jedna z obětí v pořadu 168 hodin.

Další pak vypověděla, že jí Cimický osahával prsa v ordinaci, a na jinou se zase vrhnul a strčil jí jazyk do pusy. Psychiatr samozřejmě jakékoliv obvinění odmítá a proti trestnímu stíhání podal stížnost. „Policejní orgán, bez toho aniž by uplynula lhůta k navržení dalších důkazů, již teď fakticky a zcela bez ohledu na práva obhajoby uzavřel, že jsem se měl dopustit údajných trestních činů,“ brání se Cimický.  

Policie má jedinou možnost, a sice najít další oběti, a zaplnit tak časovou prodlevu, kvůli které promlčení hrozí.

Video
Video se připravuje ...

Jan Cimický je obviněn ze sexuálního napadení. Videohub

Fotogalerie
29 fotografií