Velmi netradiční módní přehlídka proběhla pod záštitou organizace Amnesty International. „Bez váhání jsem nabídku od organizace přijala, protože jí věřím, je důvěryhodná a dlouhodobě bojuje za lidská práva. To byl asi hlavní důvod, proč jsem tady,“ řekla Petra Blesku před zahájením přehlídky.

Záminku si každý najde

Známé ženy oblékly šaty žen, které si prošly traumatem znásilnění. Oběti popsaly, v jakém oděvu je násilník napadl a organizace sehnala zcela podobný model. K překvapení všech se nejednalo vždy o minisukni nebo těsně obepínající šaty.

„Mám na sobě své domácí oblečení, ve kterém normálně chodím doma, ale predátora to může vyzývat, že si například řekne, že rolák byl průsvitný. Je to úplně jedno, to už můžeme jít ven v jutovém pytli a násilníka vyprovokují jemné dírky v látce. Myslím si, že pokud chcete mít záminku pro jakýkoliv čin, tak si ji vždy najdete,“ popsala herečka, jež naposledy zazářila v detektivním seriálu Stíny v mlze.

33 znásilnění denně

Outfity byly na první pohled opravdu nenápadné a Bára Jánová se po schodech v klubu SwiSm prošla v teplákách a jednoduchém bílém tričku. Přesto by v někom mohla hereččina vysportovaná postava vyvolat choutky.

Stejně jako městský model hvězdy Ulice Sáry Korbelové (20), který byl ještě doplněn bundou a neodhaloval ani kousek nahé kůže. Akci přišla na poslední chvíli podpořit také herečka Kristýna Leichtová (36), která má bohužel s násilím zkušenost.

Coby 12letou slečnu ji sexuálně obtěžoval neznámý muž. Všechny dámy měly v rukou cedule s šokujícími čísly o tématu znásilnění a obtěžování. Věděli jste například, že v České republice je každoročně spácháno přibližně 12 000 znásilnění, což v průměru znamená 33 znásilnění denně?

První promluvila

Ostře sledovanou modelkou však byla bezesporu Jana Fabiánová (43). Herečka a zpěvačka se před dvaceti lety stala obětí sexuální touhy známého psychiatra Jana Cimického (74) a jako první veřejně lékaře obvinila, když napsala na sociální sítě, jak vše probíhalo. Záhy sice výpověď smazala, ale spustila lavinu dalších a dalších žen, na nichž se měl psychiatr domáhat nechutných praktik. Nyní je proti němu už zahájeno trestní stíhání. Logicky tak Jana netradiční akci s hlavou hrdě vztyčenou podpořila.

Co zaznělo na přehlídce: 

  • Znásilnění nemá dresscode
  • 5 % znásilnění je nahlášeno na policii
  • 13 zemí Evropy má definici založenou na souhlasu
  • 146 poslanců je pro nápravu definice znásilnění v ČR
  • 70 % obětí zamrzne
  • 50 % odsouzených odchází s podmínkou
  • 90 % pachatelů znásilní někoho, koho zná
  • 54 % lidí si myslí, že oběť je někdy spoluzodpovědná
  • 12 000 znásilnění ročně

VIDEO: Výstava Co jsme měli na sobě, než nás znásilnili ve výloze pasáže Štěpánská upozorňuje na nebezpečný mýtus, kterému věří řada Čechů, a to ten, že by oběť znásilnění měla být za akt spoluzodpovědná podle toho, jak se oblékla. Těmto a jiným mýtům bohužel řada Čechů nadále věří. (duben/květen 2022)

Video
Video se připravuje ...

Výstava Co jsme měli na sobě, než nás znásilnili ve výloze pasáže Štěpánská upozorňuje na nebezpečný mýtus, kterému věří řada Čechů, a to ten, že by oběť znásilnění měla být za akt spoluzodpovědná podle toho, jak se oblékla. Těmto, a jiným mýtům bohužel řada Čechů nadále věří. (duben/květen 2022) David Zima

Fotogalerie
41 fotografií