Původně byl koncert v roce 2020 věnovaný novému albu, postupem let to ale vyšlo na půlkulatiny skupiny.

„Přeju Fešákům ještě jednou tolik. A abych byl opět u toho,“ zažertoval Novotný. Byl v dobré kondici. Následky těžké mrtvice, která ho postihla v roce 2013, a dalších vážných zdravotních problémů nebyly ani znát. „Je to s ním jako na houpačce,“ prozradila Blesku manželka Mirka.

Celý čtyřhodinový koncert by samozřejmě neustál, ale i tak vydržel v Lucerně téměř hodinu. „Mohlo by to být lepší,“ odpověděl Petr s úsměvem na otázku moderátora večera Pavla Zedníčka (72), jak se má.

Pak od svého stolečku na kraji pódia s radostí poslouchal písničky, které pro Fešáky napsal. „Pořád je mám rád,“ ujistil Novotný. Na koncert ho kromě manželky doprovodila i dcera Soňa (31).

Syn Pavel Novotný (41) chtěl přijít, ale měl moc práce jako starosta na radnici v pražských Řeporyjích. „Otec je na tom úměrně tomu, čím si prošel. Ale jde se projít, chutná mu, je obklopen pěti vnoučaty. Jdeme zápas od zápasu,“ řekl už dříve o tátovi a jeho zdravotním stavu. Sám Petr, který patřil k nejpopulárnějším televizním bavičům, o sobě říká: „Jsem komik ve výslužbě.“

Petr Novotný napsal pro Fešáky kolem tří stovek písňových textů, z nichž nejznámější jsou Paní má se má či Hvězda Countryon.

Od mozkové mrtvice v říjnu 2013 dal Novotný jen dva rozhovory. Naposledy to bylo před šesti lety v pořadu Zuzany Bubílkové (70) Koho čas vzal na Blesk.cz. „Přemýšlel jsem, že možná už nikdy nebudu moci pořádně mluvit. Nejde mi to tak, jak jsem myslel, že to půjde. Lepší se to, ale na to, že se tím mám živit... Nevím, jestli to bude lepší,“ posteskl si bavič, který byl zvyklý chrlit historky se slovní kadencí kulometu.

„Zatím nemůžu říct, co bych chtěl, a to mi vadí. Zkoušeli jsme to, ale vydržím tak deset minut, maximálně patnáct. Navíc se všechno musím učit, což jsem nikdy předtím nemusel. Ani slovo. Nejhorší ale je, že v mozku to přitom všechno mám, nic jsem nezapomněl,“ dodal.

Zpívali do nebe

Hodně se vzpomínalo na ty, kteří se už výročí Fešáků nedožili. Hit Prodavač zazpíval dvojník Michala Tučného (†48) Rosťa Fišer. Bagrista z Nýřan nejen vypadá jako zesnulý zpěvák, ale má hodně podobný témbr. Asi nejslavnější píseň Tučného Tam u nebeských bran zazpíval Jindra Malík (67).

Na zadní projekci si všichni připomněli Josefa Aloise Náhlovského (†72), Josefa Mladého (†63), Jindru Šťáhlavského (†67) a další, kteří skupinou prošli. Pak bylo veseleji. Tomáš Linka (76) zazpíval svůj asi největší hit Paní má se má a myslel to vážně. S manželkou už oslavili zlatou svatbu.

Jak šel čas s Fešáky

Fešáci se zrodili 22. prosince 1967, tehdy si ovšem říkali Greenes. Od roku 1972 začali vystupovat pod názvem Bluegrass Hoppers – Fešáci a od června 1974 už jen Fešáci. Tehdy se k nim připojili Michal Tučný (†48), Tomáš Linka (76) a Novotný coby spíkr a textař.

Sestava v tomto složení fungovala až do roku 1980, kdy se Tučný trhl a založil si Tučňáky. V roce 1994 – po dvaceti letech – opustil Fešáky i Novotný, protože se chtěl věnovat své agentuře a pořadům na Nově.

Fotogalerie
56 fotografií