Odvážnější snímky nikdy předtím, ani potom již nenafotila. S nápadem přišel její dnes již zesnulý manžel, hudební producent Michal Zelenka (†63).

Zasáhla cenzura

„Když jsem v roce 1984 vydávala album melodií z oscarových filmů, napadlo ho, abych se nechala zvěčnit na obal přesně jako slavný Oscar,“ vzpomíná zpěvačka. Fotky bohužel neprošly tehdejší komunistickou cenzurou. „Obal jsme museli přefotit a nakonec ho zdobily mnohem decentnější fotografie,“ říká Janů s trpkým pousmáním.

„Teprve až po revoluci v roce 1990, když album vycházelo v reedici na cédéčku, jsme mohli tehdy „ztopené" fotky použít,“ dodává Petra, která bude mít 19. listopadu kulaté už 70. narozeniny.

Omdlévala štěstím

S měsíčním předstihem si k nim nadělila velký koncert v Lucerně, na němž zároveň oslavila 50 let na hudební scéně. Mezi gratulanty byl další letošní jubilant Petr Janda (80). Když společně vystřihli „jako zamlada" duety Není nám už sedmnáct a Jedeme dál (Jó, volaly Louny), vyprodaná Lucerna bouřila až po střechu. „Můj milovanej Peťulka byl prostě božskej, publikum vařilo a já omdlévala štěstím,“ netajila se dojatá zpěvačka.

 Se slzami v očích také děkovala svým věrným posluchačům. „Jsem ráda, že jste při mně celých těch padesát let stáli i v hloupých chvílích. A doufám, že jsem i já vám byla v podobných chvilkách oporou,“ prohlásila na závěr takřka dvouhodinového koncertu. Přestože zpívala bez pauzy a vydala ze sebe úplně všechno, po koncertě se ještě dlouho podepisovala svým fanouškům a fanynkám.

Dvě vdovy

Oslavenkyně na koncertě pokřtila také své nové cédéčko Hity a rarity. Jako kmotry měla vdovy po geniálních textařích Zdeňkovi Rytířovi (†69) a Pavlu Vrbovi (†73). „Jsme pořád mladé a krásné,“ prohlásila Helena Rytířová a spolu s Hanou Vrbovou řečenou Šiška popřály cédéčku hodně štěstí. „A já mu přeju, aby ho lidi nejen poslouchali, ale aby se při něm i milovali, protože Petra Janů má sexy hlas,“ přidal se třetí kmotr – zpěvák a producent Petr Šiška (57).

Gottova tajemníka skolila viróza

Koncert i křest se bohužel musel obejít bez bývalého Gottova tajemníka Jana Adama (58), který cédéčko Hity a rarity vymyslel. „Moc mě mrzí, že tady není Honza, který si s ním dal pekelnou práci. V den koncertu ho bohužel skolila viróza,“ posteskla si Petra Janů.

„Až se uzdraví, pozvu ho na chalupu a uvařím mu naprosto všechno, co miluje,“ slíbila zpěvačka. „Těším se, že až tam přijedu, vlezu do postele a v duchu si budu promítat tu krásnou Lucernu, na kterou nadosmrti nezapomenu,“ dodala.

Video
Video se připravuje ...

Petra Janů se chystá na velké oslavy: Jak prožívá trému? Lucija Veselá

Fotogalerie
36 fotografií