Oblíbený bavič byl původním povoláním učitel českého jazyka. Jako moderátor začal působit společně s Petrem Novotným (74) u hudební skupiny Fešáci. „U Fešáků jsem byl čtrnáct let. Petr Novotný mně tam, i Josefu Mladému, dal tenkrát opravdovou školu,“ netajil komik, který s koncem televizních estrád zmizel z televizní obrazovky. I nadále ale vystupoval například s Karlem Šípem (76).

Miniparty se Šípem

S moderátorem Náhlovský spolupracoval 16 let. Od minulého roku se s ním začal potkávat v pořadu Minipárty – Šípově talk show na motivy televizního pořadu Všechnopárty, tentokrát s jediným hostem a to Náhlovským. Vedle letitého přátelství je spolu pojily i společné zájmy jako fotbal, tenis a politika. „Svá jevištní vystoupení si každý z nás píše sám. Když jsme ale spolu vystupovali v televizi, tak je většinou psal Karel sám,“ vysvětloval Náhlovský, kterého Šíp velmi uznával. „Svět bude zas o něco smutnější...“ reagoval zlomeně na smrt kamaráda Šíp, který s ním naposledy vystupoval v únoru.

 

Přesídlil do lázní

Hrdý Krušnohorec, celoživotní obyvatel Ústí nad Labem a také vyhlášený hypochondr k stáru částečně přesídlil do Luhačovic na Zlínsku. Tak dlouho si do tamních lázní jezdil léčit průdušky, až si tam v roce 2007 koupil vlastní dům. „Ale není to žádný penzion. Mám tam jen jeden pokojík pro kamarády a ten je zadarmo,“ smál se bavič. „Ale ještě mám byt v Ústí nad Labem, takže pořád pendluju. 420 kilometrů tam, 420 kilometrů zpátky. Podle toho, kde vystupuji,“ vysvětloval bavič.

Měsíc boje

Naposledy vydechl ale v severočeské nemocnici. „Žil v posledních dnech v Ústí nad Labem, kde o něho pečovala bývalá manželka Maruška. V nemocnici, kde ležel měsíc v umělém spánku, za ním docházel bratr Daniel,“ řekla Blesku bavičova kamarádka a ředitelka dobročinné organizace Veronika Zahorská (47).

Dva pohřby

Dát sbohem komikovi budou mít jeho příznivci možnost hned dvakrát. Poslední rozloučení proběhne příští čtvrtek ve Velké obřadní síni v pražských Strašnicích a v týdnu po Velikonocích, v úterý 19. dubna, se bude konat mše svatá v Kostele Svaté rodiny v Luhačovicích.

Srandičky s Mladým

Na jevišti bylo ale Náhlovskému nejlépe s Josefem Mladým(†63), který před čtyřmi lety zemřel na rakovinu. I přes malé hádky zůstali nejen kolegy, ale především celoživotními kamarády. „Vyváděli jsme spolu velké srandičky. Jako profíci jsme spolu pracovali 37 let, po kterých následovaly tři roky amatérského hraní,“ vzpomínal s úsměvem Náhlovský, který během spolupráce s Mladým zastával roli autora psaného textu. „Režisérem a rozpracovávačem tématu byl Mladý,“ vtipkoval.

Moderátor Jan Rosák: Zdraví mu dlouho haprovalo

S moderátorem Janem Rosákem (74) byli velcí kamarádi. Pravidelně spolu hráli tenis a Rosákovi také často za Náhlovským jezdili do Luhačovič, kde žil s ilustrátorkou Janou Holou (58). „Bylo to pokaždé moc prima, Jana nám dokonce namalovala obrázek,“ svěřil Rosák a smutně dodal: „Pepíkovi haprovalo zdraví, co jsem ho znal. Teď už to bylo ale opravdu moc špatné, v nemocnici byl dlouho a pro mě je to velký hrdina.“

Video: Zemřel Josef Alois Náhlovský (†72): Proč se nechtěl ženit?

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Josef Alois Náhlovský (†72): Proč se nechtěl ženit? Zuzana Bubílková, Jan Jedlička, Lukáš Červený

Fotogalerie
45 fotografií