Dlouho se soudilo, že čtvrtý díl se formoval jen v úvahách režiséra Trošky a scenáristy Petra Markova (77). Ve skutečnosti se ale v přípravách zašlo mnohem dále! O čem měl film být?

Nepohodli se

„Byl to vlastně jenom nápad o tom, že si ufouni přiletí pro babičku, kterou s sebou vezmou do vesmíru jako vzorového člověka,“ prozrazuje v nové knize o populárním filmovém fenoménu „Slunce, seno..." scenárista Markov s tím, že Ufouny nakonec zařízla právě Růžičková.

Zdeněk se nepohodl s Helenou, nevím kvůli čemu přesně, a říkal mi, že moc nechce, aby v tom hrála. A co teď? Já mu řekl, že to není problém, že to začne tím, že Helena s Jirkou jedou na pole v tom svým gazíku, najednou se objeví létající talíř, oni po něm koukají, vjedou na železniční přejezd a smete je vlak. No, a bude to...“ vzpomíná Markov. „Jenže Helena se to dozvěděla, a udělala všechno pro to, aby se čtvrtý díl netočil…“ dodává.

Bylo už pozdě

Když se pak Troška s Růžičkovou usmířili a filmu by nic nebránilo, začaly pomalu umírat hvězdy předchozích dílů. V roce 1996 odešla populární Keliška Marie Švecová (†87), v roce 1998 to byli Josef Stárek (†48) neboli lékař Kája Kroupa a stejně tak „předseda JZD" Miroslav Zounar (†65), o rok později pak i výstřední „babča" Valerie Kaplanová (†81). V roce 2002 pak zemřela „Cecilka" Vlastimila Vlková (†91) a za další dva roky skončil v Pánu i „farář Otík" Luděk Kopřiva (†80). A bylo po plánech...

Unikla smlouva s honoráři

V knize je k nalezení i smlouva, kterou tvůrci uzavřeli s producentem Blažejem Vrábem z Nationalfilmu Praha. Zdeněk Troška a Petr Markov se v ní zavázali dodat do 30. dubna 1992 první verzi scénáře. Za práva k filmu měli inkasovat na tehdejší dobu závratných 250 tisíc korun.

Video
Video se připravuje ...

18 let od smrti Heleny Růžičkové: K herectví od zubní asistentky Videohub

Knihu Slunce, seno najdete u dobrých knihkupců nebo na webu ikiosek.cz s dopravou zdarma.

Fotogalerie
43 fotografií