Bohdalová o své kamarádce hovoří v nové knize, která je věnována fenoménu trilogie komedií Slunce, seno… , které se díky vesničance Škopkové staly životní rolí Růžičkové. Bohdalová Růžičkovou poznala v době, kdy ještě pracovala jako zubní laborantka, a k herectví ji lákal Jiřinin spolužák z DAMU Jiří Růžička starší (†71).

„Pamatuji si, že ještě než byli svoji, tak už spolu bydleli ve Faustově domě na Karlově náměstí, v prvním patře, v takovém malém bytečku, vlastně to byl jen jeden pokoj a kuchyň s postelí, tak jak mladí lidé, když začínají. Ještě dneska bych vás tam dovedla. Byla jsem tam často, protože jsem je dávala dohromady,“ vzpomíná v knize Bohdalová.

A prý to dalo pořádnou práci! „Když měli nějakou krizi, každého jsem posadila do jedné místnosti, a hučela do nich. Jirka si třeba stěžoval, jak s Helenou nebude, že se chová jako domovnice, a já mu říkala, jak ona sedí vedle a zoufale pláče. Tak mu jí začalo být líto. A pak jsem šla za Helenou, která byla naopak v ráži, a taky, že s Jirkou nebude, protože vypadá jako blbec. A já zase – Heleno, kdybys ho teď viděla, jak tam bulí. Takhle jsem je oba přesvědčovala. Oni si to asi vzájemně neřekli, protože si pak padli do náruče, aby se vzájemně utěšili,“ směje se herečka, která pak šla páru na svatbě za svědka.

Přestože Helena herectví nestudovala, jako herečka se podle Bohdalové dokázala prosadit na výbornou. „Byla opravdu skvělá herečka. Já sama si třeba nedokážu představit, že bych uhrála její Škopkovou ze Slunce, seno. Ona v sobě měla něco tak prudce a dobře lidového, že mohla říkat jakékoliv nadávky, a nikdy to neznělo hrubě, vulgárně a sprostě. To je dar, jaký má jen málokdo,“ dodává Bohdalová.

Celý rozhovor + další vzpomínky na Helenu Růžičkovou najdete v knize Slunce, seno… K dostání u dobrých knihkupců nebo na webu ikiosek.cz s dopravou zdarma!

Video
Video se připravuje ...

Filmové chyby v notoricky známé komedii Slunce, seno, jahody Videohub

Fotogalerie
33 fotografií