Právě kvůli těžkým životním ranám Alena začala s herectvím. „Jsem strašně neveřejný člověk, potřebovala jsem se za někoho a něco schovat. Byly to role,“ hledá herečka v dokumentu ČT Role mého života příčinu, proč zvolila své povolání. Už v osmi letech byla členkou Dismanova rozhlasového souboru.

Tajná láska

Herec Petr Kostka přiznal v dokumentu Role mého života, že byl do Aleny před 60 lety zamilovaný: „Znám Alenku celý život. Hráli jsme spolu v Městských divadlech pražských milenecké role, já se do ní zakoukal, ale ona mě držela od sebe. Byli jsme oba zadaní...“

Životní změna

Když šla na konkurz kvůli Pyšné princezně, všechny ostatní potenciální Krasomily převálcovala. „Byla jsem už asi dvacátá adeptka. Režisér Zeman chtěl, abych řekla větu »Podej mi míč«. Když jsem ji řekla, nechal vypnout kamery, měl vybráno,“ vzpomíná Vránová a jedním dechem dodává: „Pyšná princezna mi změnila profesní i soukromý život.“

Drsný rozvod

Byla vdaná za tehdy nadšeného komunistu, spisovatele Pavla Kohouta (94), ale při natáčení pohádky podlehla kouzlu mladého krále, kterého hrál Vladimír Ráž (†77). Kohout na ní při rozvodu nenechal nit suchou. Omluvil se své exmanželce, až když mu bylo devadesát.

Rozvod a smrt

Herec s podmanivým hlasem, který propůjčil i Old Shatterhandovi, ale svou princezničku po zbytek života nijak nehýčkal. Opustil ji, rozvedli se a král Miroslav se oženil potřetí. Alena už k oltáři nikdy nešla. Dokument Role mého života uvede ČT3 v neděli v 9:55 a ČTart o půlnoci z neděle na pondělí.

Smrt dcery, radost z vnučky

Alena s Vladimírem měli spolu dceru Markétu (†55), která propadla alkoholu a předčasně zemřela. Osud byl skutečně nelítostný. Přesto herečka nezahořkla. Radost a útěchu našla ve vnučce Tereze Nyass, která je zpěvačkou ve skupině Yellow Sisters, a v jejích třech synech, tedy jejích pravnucích. Jeden z nich jde dokonce v prababičinných stopách a zahrál si v seriálu Krejzovi. Všichni tři se jinak věnují muzice. „Jsou tak vytížení, že se nevejdu do hlídání, jdou z jednoho do druhého, nemají vůbec volnou chvíli,“ popsala situaci Alena.

Video
Video se připravuje ...

Pyšná princezna Alena Vránová: Dvě zpackaná manželství a tragická smrt jediné dcery Videohub

20 let první dámou

Profesní život byl k Aleně přívětivější. Je nositelkou hned dvou cen Thálie. První za hru Bouřlivé jaro v roce 1998 a druhou za celoživotní mistrovství v roce 2017. Divadlu Ungelt dala herečka sbohem až v roce 2018. „Byla zde první dámou dvacet let,“ řekl k tomu principál Milan Hein (75).

Fotogalerie
23 fotografií