Nedávno byl Jirka s Felixem čtyři dny v lázních, takže ho pondělní incident ani moc nepřekvapil. Muzikant se mu svěřil, co doma prožívá, a že je v podstatě bezmocný.

Téma pití řešíme s Felixem už dlouho. Každý se občas napijeme, ale Dáda má problém. Když jsem jí řekl, aby se šla léčit, poslala mě do p*dele,“ přiznává Krampol.

„Znám ji od šestnácti let, krásná a nadaná holka. Ale co dnes vyvádí, je šílené. Je jí škoda,“ míní herec.

A zároveň smutně konstatuje, že pro rodinné příslušníky alkoholiků či feťáků platí bohužel špatný zákon. Závislý člověk totiž musí s léčbou souhlasit. „Já to peklo zažíval s Haničkou osm a půl roku. Nemohl jsem ji ale opustit, protože by zemřela. A taky jsem ji měl rád,“ vysvětluje Krampol. Nakonec nechal ženu pro její dobro zbavit svéprávnosti a umístil ji do léčebny. Byla to jediná možnost, jak jí pomoci.

Když pak na oslavě Slováčka s oslavencem mluvil, hned mu radil. A dokonce ještě přitvrdil. „Byl jsem teď na narozeninách kamaráda Felixe Slováčka. Říkali mi tam, že ožralá Dáda nabourala nějaké auto. Felixovi jsem říkal: ‚Pokud Dádu nedostaneš na léčení, jako jsem já dostal Haničku, tak ta holka buď umře, nebo to skončí tragédií.‘ Taky může někoho zabít. Může se zlít a do někoho najet. Takový člověk vůbec nevnímá,“ uvedl podle eXtra.cz  Jiří. 

„Moje Hanička měla už alkoholickou demenci. A nemyslím si, že Dáda to má jinak. Potřebuje pomoc,“ doplnil s tím, že jediná možnost je léčení. „Felixovi jsem zdůrazňoval, že jediná možnost, která existuje, je nedobrovolně Dádu zavřít na půl roku do blázince, prakticky do ‚koncentráku‘. Je nutná tvrdá abstinence. Není to jisté řešení, je to pokus,“ dodal ještě pro eXtra.

Nepoučitelná řidička

Dáda bourala v pondělí odpoledne v autě téměř u jejich vily blízko pražské Orionky. Vrazila do betonového zátarasu. Policii striktně odmítla dechovou zkoušku. Pak se potácela kolem plotu u jejich zahrady a nakonec zůstala bezmocně sedět na chodníku před brankou.

Sám Felix o hrůzném zážitku s bouračkou, k němuž došlo přímo na jeho 79. narozeniny, nemluví. Policie mu uložila bobříka mlčení. Ale už před časem bil na poplach. „Bojím se odjet někam hrát, že se zase něco stane. Fakt nevím, co mám dělat,“ přiznal Slováček.

Patrasová bourala o kus dál v roce 2018, také jen pár hodin po poledni. Tehdy nadýchala 2,5 promile. Za trest přišla na dva roky o řidičák a zaplatila pokutu 150 tisíc korun. Těžko říct, proč se z toho nepoučila a svůj mercedes opět nabořila.

Jak zbavit příbuzného správnosti?

Možnost zbavit ženu svéprávnosti řešil Jiří Krampol i se známým profesorem, který Haničku dobře znal. I on mu potvrdil, že zákon to lidem, kteří žijí s alkoholiky a feťáky, moc neusnadňuje. „Je to dlouhý a náročný proces. Hodně se to hlídá, aby se to nezneužívalo. Rozhoduje komise a vybraný lékař zkoumá, zda dotyčný skutečně není duševně v pořádku,“ popisuje herec náročnou cestu k tomu dostat člověka na léčbu závislostí.

VIDEO: Patrasová bourala, až airbag lítal: Dechovou zkoušku odmítla

Video
Video se připravuje ...

Patrasová bourala, až airbag lítal: Dechovou zkoušku odmítla David Malík

Fotogalerie
98 fotografií