Česká hudební akademie rozhodla. V Cenách Anděl Coca-Cola 2021, které se udílely 27.4. v pražském Veletržním paláci a přímém přenosu na ČT1, nejvíce uspělo album Dýchej Davida Stypky a kapely Bandjeez. Deska si odnesla hned tři Anděly. 

Jejím autorem a hlavním protagonistou je právě Stypka, který na ni stihl všechny písničky napsat i připravit. Těsně před natáčením ale v lednu roku 2021 podlehl rakovině slinivky a komplikacím spojeným s covidem-19. Rozpracovanou nahrávku za Stypku dokončili jeho spoluhráči z kapely Bandjeez společně s producentem Martinem Ledvinou. Ocenění za Stypku převzala jeho manželka Kateřina.

Farna v slzách a Stypkova maminka

Třásla se jí kolena, když stála před zaplněným Veletržním palácem. „Moc tady chybí, nejen u nás doma,“ řekla Kateřina, která má s Davidem tři děti. Bylo to pro ni velmi emotivní, děkovala i za obrovskou vlnu pomoci a empatii, které se jí po předčasné smrti Davida dostalo. Jedna z jeho největších kamarádek, kolegyně Ewa Farna se neubránila slzám a ke konci projevu už jí potoky stékaly po tváři. Odvahu Kateřiny, hudbu Davida i poctu vyjádřilo obecenstvo potleskem vestoje.

Na samý závěr večera vystoupila na pódiu také maminka Davida Stypky. „Chtěla bych poděkovat za všechno. Chtěla bych Davídkovi nahoru vzkázat, že jsem na něj hrozně pyšná. A jsem hrozně ráda, že jsem mohla být jeho máma a ještě pořád jsem,“ pronesla statečně jeho maminka. „Poslouchejte Davidovu muziku. Když bude hrát jeho muzika, tak Davida vždycky aspoň na chvíli vzkřísíte,“ řekl producent desky Stypkovy kapely Bandjeez Martin Ledvina.

„I bez smutných okolností, které provázely jeho vznik, je to mimořádné album, na kterém David znovu připomenul, že popová nahrávka nemusí být triviální, ale s chytlavostí se naopak může vázat i vnitřní síla, hloubka a duše,“ komentuje výsledky hlasování předseda rady České hudební akademie Honza Vedral. David Stypka uspěl v kategoriích Album, Sólový interpret a jeho píseň Farmářům se stala Skladbou roku.

Nemoc odhalil tříletý syn

Na typ rakoviny, kterým Stypka onemocněl, se málokdy přijde včas. Pacient totiž zpočátku nemá žádné velké bolesti ani potíže. „Já přesto cítil, že ji mám v háji, ale lékaři tvrdili, že to cítit nemůžu...“ tvrdil Stypka s tím, že jednat ho přiměl až incident s jeho tehdy tříletým synem. Skočil mu totiž na břicho. 

„Najednou jsem měl důvod domnívat se, že je příčina mých bolestí mechanická, a tak jsem zašel za sousedem, shodou okolností hrudním chirurgem, a on mě jako první – konečně! – poslal na cétéčko, které odhalilo vážnou chorobu...“ Z původně neoperovatelného nádoru se stalo velmi dobré stadium karcinomu, které se operovat dalo, bohužel ani to nestačilo.

Práce až do posledních dní

„Nám se zdálo, že je David naprosto ve skvělé formě. Natáčel svoje album, pomáhal Kateřině. Když zpíval svoji pasáž, bylo to naprosto fantastický, což je z toho i slyšet. Takže jsme netušili, jaká je situace,“ svěřil se v Showtime hledač hudebních talentů Martin Červinka (59). Byl to právě on, kdo před lety Davida Stypku jako interpreta objevil.

Bohužel se k život ohrožující rakovině později přidal i covid-19 a zmožené hudebníkovo tělo už souboj nezvládlo. Do poslední chvíle ale Stypka pracoval, jako kdyby o nic nešlo. 

Červinka se se Stypkou a jeho rodinou naposledy viděl, když se u nich doma stavili před Vánoci na večeři. „Nepřistupovali jsme k tomu fatálně, ani on. Plánovali jsme letní koncerty a budoucnost, jako by to mělo proběhnout. O to větší to pak byl šok…“ popsal Červinka, který objevil mnoho českých hvězd. Nastartoval například kariéru kapely Jelen, zpěvačky Debbi, Tomáše Kluse, Marka Ztraceného, Jany Kirschner, Ewy Farné, Michala Hrůzy, Mandrage, Chaozzu, Luneticu a mnoha dalších.

Nikdy neřeknu, že rakovina je svině

Sám Stypka překvapivě rakovinu nevnímal jen negativně. „Opravdu to byla facka, ale většina onkologických pacientů ti potvrdí, že se pro ně nemoc stala dárkem, a to jsem brzy začal zjišťovat i já. Nikdy neřeknu, že rakovina je svině; bez ní bych klesal hlouběji a hlouběji,“ nechal se před svou smrtí slyšet.

VIDEO: Blesk Podcast: „David Stypka (†41) měl dost životních démonů, podepsaly se do jeho písní,“ říká publicista Hnátek

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: „David Stypka (†41) měl dost životních démonů, podepsaly se do jeho písní,“ říká publicista Hnátek Jiří Marek

Fotogalerie
206 fotografií