Už ani nechodil každé ráno pro noviny do trafiky, kterou měl na Vinohradech pět metrů od domu, kde žil.

„Pana Somra už nevidím, pro noviny teď chodí jeho paní,“ dozvěděli jsme se později. Jelikož ž herec nezvedal už ani stálou linku, ani mobil, zazvonili jsme tehdy u jeho dveří, abysme mu alespoň nějak popřáli. A měli jsme štěstí.

V mikrofonu se ozval hercův charakteristický hlas. „Jste hodní, že jste si vzpomněli. Děkuji za zájem a buďte zdrávi! Se mnou ale už nic není. Telefony nezvedám, protože už žádnou práci nechci a žiju často po špitálech,“ sdělil bez skrupulí herec, kterého v životě už potrápila slinivka, srdce, mozek a plíce.

VIDEO: Tajemství Ostře sledovaných vlaků: Razítka na zadek nedával jen Somr!

Video
Video se připravuje ...

Tajemství Ostře sledovaných vlaků: Razítka na zadek nedával jen Somr! Česká televize

Kvůli problémům s dýchacím ústrojím už herecký bard několikrát ležel na plicním oddělení Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí. „Jsme už schránky zchátralé. Lepší už to nebude. Já jsem se ale s tím stářím dávno smířil. Přednost má teď zdraví, nikoli práce,“ komentoval to věcně Somr, který se naposledy objevil ve filmu Jak básníci čekají na zázrak (2016) a o rok později četl ještě pohádky v rámci televizního cyklu Pohádky Karla Jaromíra Erbena. Od té doby se před kameru nepostavil.

A divadlo Viola, které tak miloval, už také dávno vzdal. Coby milovník vína si ještě před covidem herec na něj rád zašel, potom ho ale pandemie uvěznila za zdmi bytu. A protože patří do vysoce ohrožené skupiny, bojí se chodit mezi lidi i teď. „Chvilku bych rád ještě žil nejenom po špitálech,“ přál si...

Fotogalerie
44 fotografií