Herec Jiří Menzel se i v pokročilém věku těšil dobrému zdraví a pověsti muže, který si umí jaksepatří užívat života. Vše se ale změnilo v roce 2017, kdy prodělal náročnou, mnohahodinovou operaci hlavy - údajně kvůli komplikacím po těžké meningitidě. Po zákroku byl udržován několik týdnů v umělém spánku a poté musel do různých rehabilitačních center, upoutaný na lůžko, než si jej manželka vzala domů, aby mu poskytla tu pravou domácí péči. Příčinou jeho smrti bylo ale něco docela jiného: v září 2020 podlehl covidovému zápalu plic. „Jednu chvíli to vypadalo, že to zvládne. Začaly ustupovat teploty, ale pak se stav najednou zlomil a šlo to strašně rychle,“ líčila tehdy truchlící vdova.

„Jiřinka“, jak jej jeho manželka Olga Menzelová láskyplně oslovovala, by v těchto dnech slavil narozeniny. Tedy... spíše neslavil. Oslavy mu podle všeho nic moc neříkaly! „Nerad to slavil a na ty jeho narozeniny jsme vždycky utíkali pryč, nejlépe někam mimo Českou republiku, aby mu to nikdo nepřipomínal. No, tak teď utekl dál, než bych bývala chtěla...“ posteskla si plavovlasá filmová producentka, co byla o 40 let mladší jak její slavný manžel. „Věřím, že tam na mě čeká, a až dorazím, tak mi vynadá, jako vždy, že mám zpoždění.“

VIDEO: Olga Menzelová: Svoje děti nemlátím, ale občas musím zklidnit nervy sklenkou vína

Video
Video se připravuje ...

Olga Menzelová: Svoje děti nemlátím, ale občas musím zklidnit nervy sklenkou vína Videohub

„Vždycky, když jsme někam spolu šli, tak Jirka byl rychle hotový, oblečený, připravený - a já většinou stála ještě nahá v koupelně a malovala si řasy. Pak už to dělal tak, že seděl oblečený v bundě nebo v kabátě a čekal na židli. Byl to skoro už takový rituál, kterému jsme se smáli a brali ho s nadhledem. Ostatně jako všechno v našem krásném bláznivém životě...“ zavzpomínala dojemně a svou vzpomínku demonstrovala fotkou, která dokonale takovou situaci zachycovala - zatímco Menzel už v plné polní čekal na chodbě, Menzelová u něj postávala jenom v mikině.

Život, který krásná blondýnka vedla s režisérem snímků Ostře sledované vlaky, Postřižiny či Vesničko má středisková, slůvko „bláznivý“ možná v jistých směrech opravdu vystihuje - a nejenom pro podobné rozkošné manželské zvyky. Menzel totiž dlouhá léta platil za starého mládence, a když už se konečně nechal Olgou „zkrotit“ do chomoutu, bránil se dítěti.

Olga se s ním proto na čas rozešla a pořídila si dcerku Annu Karolínu (13) s režisérem Jaroslavem Brabcem (67). Když se k sobě dvojice zase vrátila, svou lásku zpečetili dcerkou Evou Marií (7). Třetí dítě, malého Alberta (2), má Menzelová s archeologem Miroslavem Bártou (52). Ten sice přišel na svět ještě v době, kdy byl Menzel naživu, ovšem ten prý vztah i dítě ale své ženě upřímně přál...

Fotogalerie
77 fotografií