Kdo by neznal originální komedie z pera Zdeňka Svěráka? Nadčasové filmy s nestárnoucím humorem, například Marečku, podejte mi pero!, Obecná škola, Kulový blesk či Na samotě u lesa, bláznivý muzikál Trhák, případně snímky, co hrají na vážnější notu, jako je třeba KoljaTmavomodrý svět? Jejich autor slaví 28. března své krásné 86. narozeniny. Muž, jenž se teď aktuálně objevuje na plátnech kin ve filmu Betlémské světlo, se od listopadu pyšní skutečně pozoruhodným oceněním - podle komedie Vrchní, prchni!, kterou napsal společně s Ladislavem Smoljakem (†78), byla pojmenována jedna nově vzniklá pražská zastávka MHD.

Je to právě autobusová linka číslo 101, jež od konce minulého roku vede i přes Žižkov. Zastávka, kterou tehdy sám Zdeněk Svěrák na Slavíkově ulici v Praze 3 slavnostně odhalil, se jmenuje U Prdlavky. Odkazuje na posměšnou přezdívku hlavního hrdiny, neúspěšného houslistu a zároveň podvodného číšníka Dalibora Vránu v podání Josefa Abrháma (82), jenž ve výše zmiňovaném snímku jezdil tříkolovým vozem Velorex vydávajícím velice typický „prdící“ zvuk. Nejslavnější scény z filmu se natáčely právě v blízkosti této nové zastávky.

VIDEO: Zdeněk Svěrák v narozeninových 7 pádech Honzy Dědka: Všem Hujerům se omlouvám!

Video
Video se připravuje ...

Zdeněk Svěrák v narozeninových 7 pádech Honzy Dědka: Všem Hujerům se omlouvám! FTV Prima

Fanouškům této komedie a možná i umělce samotného se ale název zastávky zalíbil natolik, že tablo strhávali a odnášeli si jej domů. Dopravní podnik se proto rozhodl krádežím zamezit, a tak dal do prodeje toto tablo ve formě samolepky, a to jak v reálné, tak i ve zmenšené velikosti. Podle mluvčí dopravního podniku ale nemělo smysl tento drobný přečin řešit pomocí policie - výroba cedulky je totiž přišla na zhruba sto korun, zatímco za samotný výjezd policejní hlídky by zaplatili částky mnohem vyšší.

Držitel mnoha ocenění Český lev a vyhledávaný dramatik tak může být hrdý na to, že stvořil něco, co diváci opravdu milují. A to dokonce tak moc, že kvůli tomu neváhají trochu si zariskovat a porušovat zákon…

Fotogalerie
40 fotografií