Situace na Ukrajině děsí nejenom Evropu, ale i zbytek světa. Ruský lídr Vladimir Putin (69) se rozhodl tou nejnásilnější cestou získat území Ukrajiny, čímž lidstvu připomíná historii ruské územní nenasytnosti.

A právě o té ve filmu mluvil například i Zdeněk Svěrák, hlavní postava a scenárista oscarového snímku Kolja, který v úterý na svém facebooku zveřejnil nové video propagující stránky www.nasiukrajinci.cz. „Volali nám o víkendu z ministerstva vnitra, jestli bychom nenapsali dopis Koljovi. Tak tady je…,“ uvedl Svěrák srdcervoucí video, v němž je slyšet jeho hlas, jak čte imaginární dopis ruskému chlapci.

„Zdrastvuj, Kolja, jestli si pamatuješ, tak jsem ti o vás Rusech říkal, že kradete kufry a cizí území,“ zazněla na úvod hlavní citace z filmu, když se ve videu prolínají skutečné záběry z aktuální situace na Ukrajině s těmi filmovými. „A bohužel je to pravda. Střílíte na pokojná města a vyháníte lidi z domovů. Teď nám tu stojí za dveřmi takový chlapeček, jako jsi byl ty. Přijel z Ukrajiny jenom s maminkou. Copak je tam můžeme nechat?“ přirovnává ukrajinské uprchlíky k filmovému Koljovi Svěrák. „Otevřete dveře našim Ukrajincům, kteří přišli o domov,“ žádá na závěr.

VIDEO: Zdeněk Svěrák píše dopis Koljovi.

Fotogalerie
28 fotografií