„Laryngitida, horečky, výjezd k paní doktorce, noční telefonát na pohotovost a léky,“ tak popisuje jednu z nejtěžších nocí, kterou zatím zažila, známá influencerka Nováčková.

Strach o malou Leah byl nepopsatelný. Sirupy, kašičky, uklidňující kapky a léky tlumící teplotu - podle všeho nic nezabíralo. Snad osvědčeným receptem, jak alespoň lehce pomoci dusícímu se dítěti, je mráz, otevřené okno nebo klasická metoda dítě s hlavou u otevřeného mrazáku.

Na spánek není ani pomyšlení. „Moc jsme toho poslední dny nenaspali, spíš nic než moc,“ povzdychla si očividně vyčerpaná Nováčková, která navíc šílené okamžiky prožívala sama. V jednu chvíli se mohla spolehnout jen sama na sebe. Její přítel a otec holčičky, bývalý finský fotbalista Tim Sparv (34), bohužel nebyl doma.

Jitka Nováčková však duchapřítomně zasáhla. Když přišlo zhoršení, seděla s holčičkou na balkoně. A doma jednoduše nechala otevřená okna. „Okna na větrání, takže teplé oblečení a čepičku,“ popisuje následné hodiny, kdy už byl stav roční Leah lepší.

VIDEO: Youtuberka Jitka Nováčková leze svým kolegům do soukromí!

Video
Video se připravuje ...

Youtuberka Jitka Nováčková leze svým kolegům do soukromí! Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Typický příznak laryngitidy je štěkavý kašel, sípot, „kohoutí“ kašel, dušnost. Je potřeba sledovat barvu kůže, obzvláště velmi malé děti (miminka) na snížený příjem vzduchu reagují prudkým zmodráním. Je třeba akutně zasáhnout a  umožnit přístup vzduchu k dítěti, vzít jej ven, otevřít okno nebo chladničku či mrazák. Díky chladnému vzduchu se většinou stav upraví. Ve spoustě případů je pak nutné volat rychlou záchrannou službu nebo převézt dítě akutně k lékaři.

Fotogalerie
29 fotografií